Weg met die citroenboom, straks zit er een terrorist in

De Palestijnse Salma (Hiam Abbass) strijdt tegen de Israëlische minister.
De Palestijnse Salma (Hiam Abbass) strijdt tegen de Israëlische minister.

Lemon Tree (Eran Riklis, 2008) Ned. 2, 23.45 – 01.25 uur

Pal naast het huis van de eenzame Salma (Hiam Abbass), een Palestijnse weduwe die een schamel inkomen uit een citroenboomgaard op de Westbank perst, schiet ineens een uitkijkpost uit de grond. De Israëlische minister van Defensie en zijn vrouw worden haar nieuwe buren. De bomen moeten gekapt, want daarin zouden zich wel eens terroristen kunnen verschuilen. Salma weigert en neemt een advocaat in de arm.

De Israëlische regisseur Eran Riklis baseerde Lemon Tree op ware gebeurtenissen en schreef het scenario samen met de Palestijnse journalist Suha Araf. Hun samenwerking is een mooi symbool van het politiek getinte thema van de film. Maar Riklis is niet té boodschapperig. Het menselijk drama voert de boventoon en het sterke spel van zijn acteurs draagt de film.

Lemon Tree werd buiten Israël beter ontvangen dan in Riklis’ thuisland. In een interview betreurde hij dit: „Helaas hamerde de harde kern van de Israëlische media op dat politieke standpunt. Ik werd ervan beschuldigd te radicaal te zijn, of juist niet radicaal genoeg. Ik had het nooit goed kunnen doen. Links georiënteerden hadden een agressiever standpunt verwacht. Anderzijds werd ik godbetert uitgemaakt voor extremist, anti-Israëlisch en pro-Palestijns.”

Hoe het ook zij: Riklis is een filmmaker, geen beleidsmaker, hij wil tot nadenken aanzetten. Of, zoals hij zelf zegt: „Ik bied geen oplossingen.”

    • André Waardenburg