Voorbeeldburgers

De afgelopen dertig jaar hebben in Nederland ongeveer honderdduizend mensen een koninklijke onderscheiding gekregen vanwege hun goede werk waar wij, de gewone mensen, veel te weinig bij stil staan. Vorige week was Han Peekel aan de beurt. Eindelijk, zou ik haast zeggen. Han Peekel kreeg vorige week een koninklijke onderscheiding, dat gunde ik hem van

De afgelopen dertig jaar hebben in Nederland ongeveer honderdduizend mensen een koninklijke onderscheiding gekregen vanwege hun goede werk waar wij, de gewone mensen, veel te weinig bij stil staan. Vorige week was Han Peekel aan de beurt. Eindelijk, zou ik haast zeggen.

Han Peekel kreeg vorige week een koninklijke onderscheiding, dat gunde ik hem van harte

Met mijn zus en broer keek ik vroeger altijd naar Wordt Vervolgd, een programma over strips en tekenfilms. Aan het eind van dat prachtige programma was er altijd een prijsvraag. Met het goede antwoord op de vraag ‘Hoe heten de neefjes van Donald Duck?’ (Kwik, Kwek en Kwak) won ik een keer een ‘Wordt Vervolgd Pakket’.

Het was een doos die moest worden afgehaald bij het postkantoor in Velp.

In die doos zaten: stickers met de tekst ‘Wordt Vervolgd’, een handdoek met de tekst ‘Wordt Vervolgd’, een broodtrommel met de tekst ‘Wordt Vervolgd’, een mok met het hoofd van Han Peekel en de tekst ‘Wordt Vervolgd’, een paar nummers van het magazine Wordt Vervolgd en een voorgedrukte brief van Han Peekel die begon met ‘Beste prijswinnaar’ en eindigde met ‘Heel veel plezier met je mooie prijs.’

Jezus, wat hebben we daar een lol van gehad.

Toen Han Peekel vorige week een koninklijke onderscheiding kreeg gunde ik hem dat dan ook van harte. Maar er ontstond gedoe, omdat de Hilversumse programmamaker in het verleden vanwege belastingfraude was veroordeeld tot een taakstraf.

De Telegraaf kopte: ‘Lintjesdragers zijn ontsteld over koninklijke onderscheiding Han Peekel’. De strekking van het artikel was dat veel mensen die in het verleden een lintje kregen boos waren, omdat ze bang waren dat hun onderscheiding door het lintje voor Han Peekel minder waard was geworden.

Zo had ik er nog niet naar gekeken.

Je kunt je de machteloze woede van iemand die veertig jaar bij de harmonie of in het jeugdwerk heeft gezeten voorstellen toen hij van dit nieuws hoorde. Nooit iets fouts gedaan, maar je medaille verbleekt wel.

Ik vroeg me wel af wie de klagers onder de lintjesdragers waren.

Darter Raymond van Barneveld?

Danny de Munk?

Chiel Montagne?

Frits Barend?

Catherine Keyl?

Linda de Mol?

Carry Tefsen?

Cor Bakker?

Of toch een paar van de vele anonieme voorbeeldburgers?

Marc van der Linden, de royaltyspecialist van RTL Boulevard, verdiepte zich in de materie en gaf Han Peekel met een ernstig gezicht het ongevraagde advies om het lintje maar terug te geven. Dat was de meest chique oplossing.

Daar had hij een punt.

Want voor zijn baas Albert Verlinde is het natuurlijk ook niet leuk om met een belastingfraudeur op een hoop gegooid te worden.

Heel goed dat onze lintjesdragers elkaar de maat gaan nemen. Ze doen dat niet voor zichzelf, maar voor ons. Wij mogen gerust van ze weten dat mensen met een koninklijke onderscheiding nooit iets fout hebben gedaan. Graag zelfs.

    • Marcel van Roosmalen