Persvrijheid Birma uitgebreid - dagelijkse kranten in particuliere handen toegestaan

Een man leest een lokale wekelijke krant in Yango, Birma over het bezoek van Obama aan het land. Foto AP / Khin Maung Win

Vanaf april staat het in Birma iedereen vrij een krant te beginnen. Het besluit is de nieuwste stap in de transitie van militaire dictatuur naar democratie die de regering van president Thein Sein in gang heeft gezet, meldt AP.

De regering heeft laten weten dat iedereen die een landelijke krant wil beginnen zich in februari kan aanmelden. Vanaf 1 april mogen de kranten dan gedrukt worden. De stap volgt op het opheffen van de mediacensuur die decennialang van kracht is geweest in het Aziatische land. In Birma waren er tal van onafhankelijke dagbladen tot dat dicator Ne Win het particuliere bedrijfsleven nationaliseerde.

Birmese journalisten verwelkomden het besluit als een belangrijke stap. Niet langer hoeven ze hun artikelen vooraf te laten goedkeuren door de autoriteiten. Er komt meer persvrijheid binnen bereik in een land dat vorig jaar nog op plaats 169 (van de 179) eindigde op de internationale ranglijst voor persvrijheid van Reporters without Borders. Het afgelopen jaar waren journalisten al voorzichtig op zoek gegaan naar de grenzen van de vrijheid van meningsuiting onder het nieuwe bewind. Ze konden al veel meer bespreken dan voor het aantreden van Thein Sein.

Birma werd decennialang op brute wijze geregeerd door een militaire junta, maar die schreef vorig jaar verkiezingen uit en maakte plaats voor een gekozen regering, die overigens nog voor het merendeel uit voormalige juntaleiders bestaat. Birma liet wel het grootste deel van zijn politieke gevangenen vrij, onder wie oppositieleidster Aung San Suu Kyi, en voerde een aantal hervormingen door, zoals aanpassing van de kieswet. In november bracht Obama een historisch bezoek aan het land. Hij was de eerste zittende Amerikaanse president die het land bezocht.

    • Lex Boon