Voetbalstad? Niet voor vrouwen

De vrouwen van FC Utrecht hebben geen sponsors, nauwelijks recettes. „Het is heel jammer dat we van de club geen steun krijgen.”

Het vrouwenteam van FC Utrecht wordt door financiële problemen in zijn voortbestaan bedreigd. De stichting waarin het Utrechtse vrouwenvoetbal is ondergebracht, is hard op zoek naar sponsors om een dreigende ondergang af te wenden. „Het is vijf voor twaalf. Zonder hoofdsponsor houden we het nog maar een paar maanden vol”, zegt Gwen Dudok van Heel, voorzitter van de Stichting Vrouwenvoetbal Utrecht (SVVU). Op korte termijn is meer dan een ton nodig om de exploitatie rond te krijgen.

De vrouwen van FC Utrecht spelen in het shirt van de profclub, maar zijn onafhankelijk van de betaald voetbalorganisatie. Het noodlijdende FC Utrecht stopte in 2011 met vrouwenvoetbal, waarna de SVVU besloot zelfstandig verder te gaan. Vanwege de KNVB-verplichting gelieerd te zijn aan een club met een betaald voetballicentie, spelen de vrouwen onder de vlag van FC Utrecht.

Het is voor de Utrechtse vrouwen lastig inkomsten te genereren. „De KNVB doneert 75.000 euro, verder zijn we afhankelijk van sponsors”, zegt Dudok van Heel. „Toeschouwers betalen 2,50 euro voor een kaartje, daar verdienen we ook niet veel aan.” Een gemiddelde wedstrijd trekt vijfhonderd toeschouwers. Het thuisduel met Ajax was met duizend supporters het drukst bezocht.

De SVVU heeft een begroting van zo’n 180.000 euro. Het meeste geld gaat naar ondersteuning van het eredivisieteam: trainersstaf, reiskostenvergoeding van de speelsters en de kosten voor de huur van velden. Shirts en trainingsmateriaal worden gesponsord.

De SVVU financiert niet alleen het eredivisieteam, maar ook vrouwenvoetbal in het algemeen. Dudok van Heel: „We organiseren voetbalevenementen voor vrouwen in de regio. FC Utrecht heeft een enorme aantrekkingskracht op meisjes. Daarom is het ook extra jammer dat we van die zijde geen steun krijgen, want we maken wel reclame voor de club.”

Vrouwenvoetbal blijkt lastig zonder steun van een profclub of sponsor. FC Utrecht en sc Heerenveen, de clubs die als zelfstandige stichting opereren, hebben allebei moeite de begroting rond te krijgen. Sinds de start van de vrouweneredivisie in 2007 zijn AZ, Willem II en Roda JC al afgehaakt omdat het vrouwenteam meer kostte dan het opleverde.

Dudok van Heel: „Bij Ajax, dat afgelopen zomer toetrad, wordt het marketingbudget zowel voor de mannen als de vrouwen gebruikt. Dat is veel beter.”

„Veel clubs zijn afhankelijk van een enthousiaste sponsor, zoals FC Twente”, zegt Jan Willem van Dop, projectmanager van de BeNe League en oud-directeur van FC Utrecht (zie kader). „Het team van ADO Den Haag staat los van de profclub, maar wordt geholpen door gratis gebruik van het stadion”, aldus Van Dop.

Vrouwenvoetbal is de snelst groeiende sport van Nederland. Momenteel zijn 127.000 vrouwen lid van de KNVB, waarmee voetbal na hockey (136.000) de grootste (team)sport voor vrouwen is.

Dudok van Heel: „In Scandinavië, met name Zweden, en in Duitsland of de Verenigde Staten is vrouwenvoetbal heel populair. We zijn in 2007 gestart, zitten nu even in een dipje, maar staan aan de vooravond van de doorbraak. Het zou doodzonde zijn als FC Utrecht dat niet meemaakt.”

    • Matthijs Keuning