Uitgelicht

Film

Wallace and Gromit: The Wrong Trousers (Nick Park, 1993, VS). Met Oscar bekroonde klei-animatiefilm over uitvinder (en kaasliefhebber) Wallace en zijn pientere hond. Een geheimzinnige pinguïn huurt een kamer in huize Wallace. Gromit ruikt onraad. BBC 1, 18.10-18.40u.

Honey (Bille Woodruff, 2003, VS). Bioscoopdebuut van videoclipmaker Woodruff volgt braaf de dansfilmformule. Honey (Jessica Alba) als eenvoudig meisje dat het maakt in de breakdancewereld en die de verlokkingen van geld, succes, seks en corruptie weerstaat. Duizelingwekkende dansscènes. RTL8, 20.30-22.20u.

Michael Clayton (Tony Gilroy, 2007, VS). George Clooney is fixer bij een advocatenfirma in New York, iemand die zaken snel en geruisloos oplost. Sydney Pollack is zijn baas, Tom Wilkinson zijn mentor. Nietsontziende zakenvrouw Tilda Swinton is zijn tegenstander. Aangename, soms wat ingewikkelde thriller over hebzucht, een klokkenluider en een moordaanslag. Canvas, 20.40-22.35u.

Waterworld (Kevin Reynolds, 1995, VS). Met kieuwen uitgeruste Kevin Kostner is de held in een verre, gruwelijke toekomst, wanneer de poolkappen gesmolten zijn en de wereld onder water staat. Bad guy Dennis Hopper zit hem dwars.RTL5, 23.15-01.50u.

Informatief

Met de kennis van nu. Rob Urgert en Joep van Deudekom geven een overzicht van de zaken die de wetenschap het afgelopen jaar heeft ontdekt en uitgevonden. Onder de namen die passeren zijn die van Higgs, Majorana, Baumgartner en Lonesome George. Hoe belangrijk is de ontdekking dat neutrino’s sneller zijn dan licht? En moeten we ons zorgen maken omdat voor het eerst een computer Jeopardy heeft gewonnen? Ned.2, 20.25-21.15u.

Reporter: De wereld achter uw goedkope vliegticket. Reportage over prijsvechters in de luchtvaart, met aandacht voor de veiligheidsaspecten van de toegepaste bezuinigingen door deze maatschappijen. Ned.2, 21.15-22.00u.

Over de doden 2012. Herman van der Zandt haalt herinneringen op aan een aantal mensen die ons afgelopen jaar ontvielen – Henk Bernlef, Gerrit Komrij, Rutger Kopland, Sylvia Kristel, Hetty Blok, Piet Römer, Jeroen Willems, Whitney Houston, Neil Armstrong, Eugene Polley (uitvinder van de afstandsbediening) en Carlo Rambaldi (ontwerper van E.T.). Ned.1, 22.30-23.35u.

Radio

Marathoninterview. Hoogleraar forensische psychologie Corine de Ruiter (1960) promoveerde op angststoornissen. Ze was tussen ’97 en ’02 hoofd Onderzoek van de Van der Hoeven Kliniek en vindt dat ons strafsysteem ondoelmatig functioneert. Een gesprek met vele vragen, bijvoorbeeld of wij nog wel tegen tegenslag bestand zijn. Radio 1, 20.04-23.05u.