Terugkijken: Amerikanen staan niet alleen in voorliefde voor wapentuig

Still uit de aflevering van Metropolis Still uit de aflevering van Metropolis

Nu de discussie over het wapenbezit in de VS weer is opgelaaid naar aanleiding van de schietpartij in Newtown, ging tv-programma Metropolis eens kijken hoe het daarmee zit in andere delen van de wereld. De liefde voor het geweer zit in meerdere culturen ingebakken zo blijkt.

In Jemen bezitten bijvoorbeeld 55 op de honderd inwoners een wapen, waarmee het na de VS het land is met de hoogste wapendichtheid. Jemenieten slepen hun wapen overal mee naartoe. Zo is het in het land goed gebruik met je kalasjnikov en je kogelvrije hesje over je blazer, aan te komen bij een bruiloft.

Nederlanders: ik zou op een inbreker schieten

Opmerkelijk is dat als presentator Stef Biemans een voxpopje doet op straat in Nederland, en mensen vraagt of ze een wapen zouden gebruiken om op een inbreker te schieten, bijna iedereen dat zonder meer zou doen. De reactie van een van de ondervraagden op straat lijkt het argument van tegenstanders van vrijer wapenbezit dan ook te ondersteunen:

“Ik wil het niet in huis, want ik weet dat ik het ga gebruiken.”

Verplicht om een wapen te hebben

Natuurlijk gaat Metropolis ook nog even langs in de VS waar 89 mensen op de honderd een, en meestal meerdere wapens bezitten. In het dorpje Kennesaw, vlakbij Atlanta, is het zelfs verplicht als gezinshoofd een gun te hebben. Keith, de eigenaar van een wapenzaak, is helemaal gek van wapens. Hij heeft er zelf meer dan tien in zijn bezit en probeert die liefde over te brengen op zijn veertienjarige dochter door haar te leren schieten.

Bij gebrek aan een moeder was haar vader de “enige stabiele factor” in haar leven, zegt het meisje. En dus probeert ze gedwee tijdens een schietoefening je in het bos te leren. Maar ondanks het fanatisme van haar vader lijkt schieten haar niet zoveel te doen:

“Het is leuk raak te schieten, maar het is niet het belangrijkste. Het is gewoon leuk om te schieten en bij hem te zijn.”

Bekijk hier de uitzending van gisteravond:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

    • Anouk Eigenraam