Syrische oppositie eist excuses van Moskou voor ‘bemoeienis’

Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, nodigde zowel Assad als de oppositie uit in Moskou voor overleg over een mogelijk einde aan het conflict. Foto Reuters/Sergei Karpukhin

Het hoofd van de coalitie van de Syrische oppositie, Moaz El-Khatib, weigert in te gaan op de uitnodiging uit Rusland om deel te nemen aan de vredesonderhandelingen. Hij eist in plaats daarvan excuses van Moskou voor de ‘bemoeienis’.

El-Khatib vanavond tegenover persbureau AFP:

“We hadden eerder al duidelijk aangegeven dat we niet naar Moskou zouden komen. We eisen nu verontschuldigingen van de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov voor zijn inmenging in Syrische zaken, en zijn weigering om het bloedbad in het land te veroordelen.”

Brahimi zaterdag naar Moskou

De internationale gezant voor Syrië, Lakhdar Brahimi, brengt aankomende zaterdag wel een bezoek aan Moskou om te praten over de crisis in Syrië. Zijn bezoek volgt op besprekingen die de Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken Faisal Makdad sinds woensdag daar voert over het vredesplan van Brahimi.

De Russische autoriteiten temperden expliciet wel iedere hoop. Er ligt nog geen vredesplan waaraan Rusland en de VS hun fiat hebben gegeven, zo liet minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov weten.

Brahimi pleitte afgelopen week voor een overgangsregering die het land leidt tot er verkiezingen kunnen worden gehouden. Politieke veranderingen moeten niet cosmetisch zijn, maar tot echte verandering leiden, met behoud van de staatsinstellingen, aldus Brahimi. Wat de rol hierin zou zijn van Assad, werd niet vermeld.

    • Annemarie Coevert