Steun voor toprijders schaatsteam Jan van Veen

Het voortbestaan van de schaatsploeg van coach Jan van Veen, met drie Nederlandse topschaatsers, is voorlopig veiliggesteld. Sportdrankenfabrikanten Aquadraat Sports is bereid de ploeg tot het einde van het lopende schaatsseizoen financieel te ondersteunen.

Bij Team Van Veen rijden onder anderen Maurice Vriend, Koen Verweij en Marrit Leenstra, die dit seizoen allemaal een wereldbekerwedstrijd wonnen. Ze hebben alledrie olympisch perspectief voor Sotsji 2014. Pas recentelijk kreeg de ploeg een bescheiden C-licentie, met dank aan wat kleine geldschieters.

Met de sponsorovereenkomst, die alleen voorziet in betaling van onkosten, is naar verluidt zo’n 175.000 euro gemoeid. Coach Jan van Veen zou de details vandaag aan zijn rijders voorleggen. Aan de uitkomst van het teamoverleg twijfelt hij niet. „Echte alternatieven zijn er halverwege het seizoen namelijk niet”, zegt hij in De Telegraaf. „Op deze manier kunnen we in ieder geval fatsoenlijk het seizoen afmaken.”

Het schaatsteam was al sinds maart op zoek naar een geldschieter, na het afhaken van Hofmeier. Hoofdcoach Van Veen had zich tot 1 januari de tijd gegeven een geldschieter te vinden, anders zou hij het voor gezien houden.

Zonder sponsorinkomsten begon de situatie nijpend te worden. „Op een gegeven moment moet je in de begroting wringen”, zei Van Veen onlangs in Inzell. „Nu zijn we in een fase dat dingen moeten worden opgelost, anders haken mensen af. De fysio, de arts, de assistent-trainer. Het is een lastige situatie.”

Team Van Veen was de enige van negen profteams zonder sponsor. Hoewel het voortbestaan nu voorlopig is veiliggesteld, gaat de zoektocht naar een hoofdsponsor verder. In aanloop naar de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji wordt gezocht naar een partner die ongeveer een miljoen euro wil inbrengen.