Sorry baas, ik ben vandaag wat later

In this Wednesday Dec. 26, 2012 photo, the area around a sinkhole in the middle of a road junction is cordoned off in downtown Taiyuan, in northern China's Shanxi province. There is no report of injuries after the road caved in. (AP Photo) CHINA OUT

Mensen die dinsdag met de auto over dit kruispunt moesten, hadden een probleem. Een gat van zes meter diep en vijftien meter breed veroorzaakte een grote opstopping in het centrum van Taiyuan, de hoofdstad van de Noord-Chinese provincie Shanxi.

Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen. Wel ruïneerde de ineenstorting de nutsleidingen onder het wegdek.

Iedereen in de directe omgeving werd daarom gevraagd om gas en water af te sluiten totdat het asfalt weer was gerepareerd. Hoe het enorme gat kon ontstaan, is niet precies duidelijk. Waarschijnlijk heeft het te maken met de chemische ontbinding van gesteenten. Dat kan natuurlijk worden teweeggebracht, maar ook versneld worden door menselijke activiteit.

In miljoenenstad Taiyuan zijn de laatste jaren vaker stukken van de weg geslagen. Twee jaar geleden gebeurde het zelfs drie keer kort na elkaar. Toen stortte een deel van een ziekenhuis in en vielen er vijf gewonden.