Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Slachtoffer groepsverkrachting India overleden

Mensen brandden kaarsjes voor de 23-jarige studente die het slachtoffer werd van een groepsverkrachting. Ze overleed vandaag in het ziekenhuis.
Mensen brandden kaarsjes voor de 23-jarige studente die het slachtoffer werd van een groepsverkrachting. Ze overleed vandaag in het ziekenhuis. Foto AP / Saurabh Das

De Indiase vrouw die 16 december slachtoffer werd van een groepsverkrachting is overleden in het ziekenhuis. Dat heeft het ziekenhuis zojuist bevestigd. Volgens de verklaring is ze “vredig gestorven”.

De 23-jarige studente medicijnen werd gisteren in een speciaal daartoe ingericht vliegtuig naar een ziekenhuis in Singapore gevlogen voor behandeling. Daar zou de benodigde kennis aanwezig zijn voor het uitvoeren van gecompliceerde orgaantransplantaties. Voor de overplaatsing is ze al drie keer geopereerd, maar ze bleef in levensgevaar.

De studente werd door zes mannen een uur lang verkracht en mishandeld, en uiteindelijk uit een bus in New Delhi gegooid. De mannen zijn gearresteerd, onder wie de buschauffeur.

Verkrachting zorgde voor golf van woede in India

De groepsverkrachting veroorzaakte een golf van woede door het hele land en leidde tot grootschalige demonstraties over het seksuele geweld waarmee Indiase vrouwen dagelijks mee kampen. New Delhi kent van alle Indiase steden het hoogste aantal seksuele misdrijven; elke 18 uur wordt melding gemaakt van een verkrachting bij de politie. Deze keer lijkt het geweten van de natie te zijn ontwaakt, staat vandaag in NRC Handelsblad:

“De Indiase kranten staan nu dagelijks vol met berichten over verkrachting van vrouwen en mishandeling van dienstmeiden en inwonende schoondochters, zonder dat daar doorgaans veel aandacht aan wordt besteed.”

De verkrachting bracht in India protesten en woede teweeg: