Rauw voedsel etende jongen wordt niet uit huis geplaatst

De jongen die alleen rauwe groenten, fruit en noten eet, wordt niet uit huis geplaatst. Dat meldt de Kinderombudsman Marc Dullaert.

Filmstill uit de documentaire Rauwer met Tom en zijn moeder.
Filmstill uit de documentaire Rauwer met Tom en zijn moeder. Filmstill uit de documentaire Rauwer met Tom en zijn moeder.

Tom Watkins, de jongen die alleen rauwe groenten, fruit en noten eet, wordt niet uit huis geplaatst. Watkins gaat vanaf 7 januari weer naar school. Dat meldt de Kinderombudsman Marc Dullaert.

Bureau Jeugdzorg wilde de 15-jarige Watkins uit huis plaatsen omdat zijn moeder Francis hem al twee jaar thuis houdt. Zijn moeder is bang dat hij op school in de verleiding komt om ‘slecht’, niet-rauw voedsel te eten en geeft hem zelf les. Daarvoor heeft ze echter geen toestemming gekregen van de leerplichtambtenaar.

Na bemiddeling door de Kinderombudsman is nu afgesproken dat Tom thuis blijft wonen en vanaf 7 januari onderwijs gaat volgen bij De Wereldschool en op het Geert Groote College in Amsterdam. Watkins dook een week geleden onder toen hij uit huis dreigde te worden gehaald.

Kinderombudsman Dullaert zegt in een reactie op de site:

“Ik juich het toe dat er een oplossing is gekomen, die aansluit bij de wensen en behoeften van Tom. Ieder kind heeft volgens het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind het recht om op te groeien bij zijn ouders én recht op onderwijs. Met deze oplossing komen alle partijen hieraan tegemoet.”

Over Tom en zijn moeder werd eerder de documentaire Rauw gemaakt, gevolgd door de film Rauwer. Daarin is te zien hoe de moeder van Watkins zichzelf en haar zoon dagelijks een dieet voorschotelt zonder vlees, zuivel of warm eten omdat dit volgens haar slecht zou zijn voor de gezondheid. Haar zoon heeft echter door het gebrek aan voedingsstoffen een groeiachterstand:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

En de documentaire Rauw:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

    • Anouk Eigenraam