Raad van State: beperking hypotheek moet worden herzien

ZOETERMEER - Met de aanstaande miljardenbezuinigingen en komende verkiezingen staat de hypotheekrenteaftrek weer ter discussie. Door de economische neergang zijn de huizenprijzen onder druk komen te staan. De gemiddelde koopsom van een woning daalde in 2009 met ruim 6 procent. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT Foto ANP/Lex van Lieshout

Het kabinet heeft besloten hypotheken te beperken tot 100 procent van de waarde van een woning, maar dat moet worden herzien volgens de Raad van State. Die laat in een brief aan de Kamer weten ‘niet overtuigd’ te zijn.

De hypotheek kan nu nog oplopen tot 106 procent van de waarde van een woning, maar dat moet geleidelijk worden teruggebracht tot honderd procent om te voorkomen dat huizenbezitters zich te diep in de schulden steken.

De Raad meldt vandaag dat de motivatie van het kabinet “niet toereikend” is. De overheid oefent op andere manieren invloed uit op de hypotheekmarkt middels de hypotheekrenteaftrek en de nationale hypotheekgarantie.

‘Bankierseed is oneigenlijk instrument’

Een ander advies van de Raad van State gaat over de voorgenomen bankierseed, de verplichting voor een financiële onderneming om al haar werknemers een eed of belofte te laten afleggen. Werknemers dragen volgens de Raad geen (eind)verantwoordelijkheid voor het handelen van de onderneming. De zogenoemde eed impliceert het tegenovergestelde, zo wordt uitgelegd in de brief.

De verantwoordelijkheid wordt gedragen door het bestuur van een bank, niet door de medewerkers. Een verplichting tot het afleggen van een eed of belofte in die context wordt door de Raad om die reden bestemd ‘een oneigenlijk instrument’.

    • Annemarie Coevert