Populaire, winterharde elzen geven hooikoorts in de winter

Ook in december kun je tegenwoordig al hooikoorts krijgen in Nederland. Het komt door de aanplant van populaire, winterharde variëteiten van de els. Die staan in sommige jaren nu al in bloei, dit jaar bijvoorbeeld, en geven dan pollen.

Vorige week legden twee Zwitserse onderzoekers in het medisch vakblad The New England Journal of Medicine een relatie tussen het optreden van hooikoorts in de winter en de nieuwe elzenvariëteit Alnus spaethii, een kruising tussen de Japanse en de Kaukasische els.

De twee Zwitsers doen al jarenlang onderzoek naar allergieën onder 15-jarige scholieren, onder meer in het dorpje Grabs in het oosten van Zwitserland. In 1986 had nog geen van de 54 onderzochte scholieren in het dorp een elzenallergie, maar in 2006 had inmiddels 11 procent van de onderzochte scholieren die. Van de 54 scholieren die de onderzoekers in 1986 hadden getest, spoorden ze er in 2010 twaalf op. Daarvan bleken er drie allergisch voor elzenpollen.

De Zwitsers brengen de allergieën in verband met de aanplant van 96 exemplaren van Alnus spaethii aan de hoofdstraat van het dorpje Buchs, waar veel scholieren over fietsen op weg naar hun school in het naburige dorp Grabs.

In Nederland is Alnus spaethii geliefd bij plantsoendiensten omdat deze variëteit amper ziek wordt. Bestrijdingsmiddelen zijn dus zelden nodig. Ook is hij bestand tegen strooizout en zeewind.

In Nederland zijn de eerste meldingen van hooikoorts binnengekomen, zegt desgevraagd Arnold van Vliet, een van de oprichters van de Allergieradar. „De komst van Alnus spaethii heeft het pollenseizoen in Nederland verder opgerekt”, zegt hij.

Hoeveel exemplaren er van Alnus spaethii inmiddels in Nederland zijn aangeplant is volgens Van Vliet niet bekend. Allergie tegen de pollen van de els komt na die tegen graspollen en tegen pollen van de berk het meest voor in Nederland.

Sinds een week heeft Allergieradar een app (alleen voor Android, die voor Apple volgt). Daarmee kunnen mensen hun hooikoorts melden.