In beeld

Pijn, verdriet en ellende in 2012

2012 kende mooie, maar ook zeer beladen momenten. De escalatie van het geweld in Gaza, de opmars van de rebellenbeweging M23 in Congo, maar ook schermutselingen na voetbalwedstrijden in Polen. Boze wetgevers die met elkaar op de vuist gaan en een mijnstaking in Zuid-Afrika waarbij doden vielen. NRC-fotoredacteur Robbert van Venetië maakte een selectie foto's van de meest gewelddadige momenten van dit jaar .
De oproerpolitie zoekt dekking nadat demonstranten molotov cocktails haar richting opgooiden. In de Filipijnse stad San Juan raakten bij ongeregeldheden twaalf mensen gewond.
Reuters / Romeo Ranoco
Een demonstrant vlak voor het Amerikaanse consulaat (in de Libische stad Benghazi) dat in vlammen opgaat. Bij de demonstraties kwam een Amerikaanse medewerker om het leven.
Reuters / Esam al-Fetori
Duizenden Congolese vluchtelingen ontvluchtten de stad Sake nadat daar gevechten waren uitgebroken. Ze trokken naar de stad Goma, die later als strijdtoneel van de rebellenbeweging M23 zou dienen.
AFP / Phil Moore
Een dag voordat Israël een staakt-het-vuren uitroept, verliest deze moeder haar 10-jarige dochter. De vrouw wordt getroost door haar man en familieleden.
AFP / Marco Longari
Deze Afghaanse man draagt een slachtoffer op zijn rug die gewond raakte bij een zelfmoordactie. Bij de aanslag, die werd opgeëist door de Talibaan, lieten zeker twaalf mensen het leven.
AFP
Elite-troepen van de Franse politie maakten zich op 22 maart klaar om de woning van de moslimextremist en Al-Qaedamilitant Mohammed Merah te belegeren. Bij de belegering kwam Merah om het leven. Kort daarvoor schoot hij drie Franse militairen en vier mensen op een Joodse school dood.
AFP / Pascal Pavani
Een aantal mensen passeert de afgebrande tankstation die een woedende menigte christelijke jongeren kort daarvoor in de fik stak. De jongeren reageerden hiermee op een bomaanval op een kerk. Door onenigheden tussen moslims en christenen in Nigeria kwamen tientallen mensen om het leven en werden diverse kerken gebombardeerd.
AFP / Victor Ulasi
Amerikaanse soldaten beschermen een gewonde collega voor stof en rook. De 21-jarige Ryan Thomas uit Oklahoma liep ernstige verwondingen op in Afghanistan en moest na een operatie overgebracht worden naar Duitsland.
AFP / Munir uz Zaman
Een politieagent zet een gebied af voordat hij een jeugdige aan crack verslaafde Braziliaan van de straat plukt in Rio de Janeiro.
AFP / Christophe Simon
Een Syrische man draagt zijn gewonde dochter naar het ziekenhuis na een aanval in Aleppo op 18 september.
AFP / Marco Longari
Mijnwerkers betuigen hun respect bij de kist van Mpuzeni Ngxabde, een van de 34 stakers die door agenten om het leven werd gebracht. In augustus legden mijnwerkers van de Zuid-Afrikaanse Lonminmijn voor enkele weken het werk neer. Pogingen van autoriteiten om hier een eind aan te brengen, eindigden in geweld.
AFP / Rodgers Bosch
Een lid van het Vrije Syrische Leger zoekt dekking tijdens gevechten met het leger van president Assad in Aleppo.
Reuters / Goran Tomasevic
Het Wereldvoedselprogramma voorzag in januari 60.000 ontheemden in het zuiden van Soedan van voedsel.
Reuters / Isaac Billy
Een fysiek beperkte vrouw in een rolstoel clashed met de oproerpolitie in het centrum van de Boliviaanse stad La Paz. Honderden gehandicapten namen deel aan een 1600 kilometer lange protestmars om de regering ertoe te bewegen meer geld voor deze groep mensen vrij te maken.
Reuters / David Mercado
Tibetaanse ballingen scanderen leuzen nadat de politie poogde een protest in New Dehli op te breken.
Reuters / Parivartan Sharma
Een man draagt een gewonde vrouw bij protesten tegen de regering in de Senegalese hoofdstad Dakar.
Reuters / Joe Penney
De oproerpolitie trad op nadat er geweld uitbrak tijdens een nationale feestdag in het Poolse Warschau.
Reuters / Peter Andrews
Door een beschadigde autoraam is een zeer orthodoxe joodse man te zien. Kort daarvoor werd het gebied, Gaza, getroffen een raketaanval.
Reuters / Amir Cohen
Politiehonden vallen hier een man aan die betrapt is bij het stelen uit woningen van Somaliërs, die behoren tot de etnische minderheid in Kenia. Het was de tweede dag van schermutselingen in het oosten van de stad Nairobi.
Reuters / Thomas Mukoya
Palestijnse schutters op motors slepen in Gaza-stad het lichaam van een man achter zich aan. De man werd ervan verdacht te heulen met Israëliërs.
Reuters / Suhaib Salem
De Israëlische grenspolitie gebruikt pepperspray om Palestijnse demonstranten af te weren. Rubberen kogels werden afgevuurd en traangas werd ingezet om grote groepen betogers op te breken.
Reuters / Ammar Awad
Een soldaat duwt een gewond persoon voort terwijl barricades worden neergehaald in de stad Sanaa in Jemen.
Reuters / Mohammed al-Sayaghi
De oproerpolitie trapt in op een fan na schermutselingen na afloop van een voetbalwedstrijd tussen de clubs Zenit en Dinamo Moskou in Sint-Petersburg.
Reuters / Alexander Demianchuk
Mensen die inslaan op de voorzitter van een Oekraïense homo-organisatie Svyatoslav Sheremet (links op de grond). Sheremet werd aangevallen nadat hij verschillende media ervan op de hoogte had gebracht dat de geplande Gay Parade was geannuleerd.
Reuters / Anatolii Stepanov
Kogelgaten in het stadhuis van San Cristobal de las Barrancas, ongeveer 56 kilometer verwijderd van de Mexicaanse stad Guadalajara. In mei werden het stadhuis en politiebureau beschoten.
Reuters / Alejandro Acosta
Een gewonde vrouw na een explosie in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Bij de aanval raakten meer dan twaalf mensen gewond. Het was niet direct duidelijk wat de oorzaak van de explosie was.
Reuters / Johnson Mugo
Poolse en Russische voetbalfans gaan met elkaar in gevecht vlak buiten het Stadion Narodowy in Warschau.
Reuters / Jerzy Dudek
Een vrouw slaat een man met een stok die wordt beschuldigd van een ernstige misdaad. De man bestormde samen met drie anderen een school in een dorp in Guatemala om een diefstal te plegen. Daarbij schoot het viertal twee kinderen van acht en dertien dood. Volgens lokale media heeft een menigte de man op de foto gelyncht en vervolgens levend verbrand.
Reuters / Jorge Dan Lopez
Een gewonde vrouw wordt weggedragen van de ravage aangericht door een explosie in Beiroet. Zeker twee mensen kwamen op het leven en nog eens vijftien raakten gewond.
Reuters / Hasan Shaaban
Een konijn naast de wapens in de bus van het Vrije Syrische Leger.
Reuters / Zain Karam
De politie onderzoekt de auto van bioscoopschutter James Eagen Holmes. De 24-jarige Holmes schoot op 20 juli in een bioscoop in Aurora, Colorado koelbloedig om zich heen. Hierbij werden 71 personen door een kogel getroffen. 12 mensen overleefden de schietpartij niet.
Reuters / John Wark
Een man, die gewond raakte bij een bomexplosie in Pakistan, trekt nog even zijn schoen aan voordat hij wordt afgevoerd naar het ziekenhuis.
AP / Qazi Rauf
Wetgevers gaan met elkaar op de vuist in Oekraïne. De gevechten braken uit nadat ter discussie stond of een wet moest worden aangenomen die het mogelijk maakt dat Russisch als voertaal wordt gebruikt bij overheidsinstanties in het Russisch sprekende gedeelte van het land.
AP / Maks Levin
Politieagenten staan bij de lichamen van zojuist doodgeschoten mijnwerkers. De medewerkers van de Zuid-Afrikaanse Lonminmijn waren aan het staken toen op ze werd ingeschoten.
AP
Een Tibetaanse balling die zichzelf in brand heeft gestoken tijdens een demonstratie in New Delhi.
AP / Manish Swarup
Vuur na Israëlische bombardementen in Gaza-stad.
AP / Hatem Moussa
De huilende Aida raakte zwaar gewond nadat het Syrische leger haar huis bombardeerde. Haar man en twee kinderen kwamen om het leven bij de aanslag.
AP / Rodrigo Abd
Verdriet bij een Syrische man die zijn overleden zoon in zijn armen houdt. De jongen kwam om bij een aanval van het Syrische leger.
AP / Manu Brabo
Een vrouw reageert geschokt nadat slopers haar huis hebben afgebroken. Door een vergissing werd het huis van de vrouw gesloopt, terwijl dat niet de bedoeling was.
Reuters