Pessimisme over eigen financiën

Het vertrouwen van Nederlanders in hun eigen financiële toekomst is tot een nieuw dieptepunt gezakt. Uit onderzoek dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) elk kwartaal doet, blijkt dat ruim 1 op de 3 mensen denkt er in 2013 op achteruit te gaan. Niet eerder was die verwachting zo slecht.

Het geloof in economische groei in het algemeen is nog lager. Meer dan de helft van de Nederlanders denkt dat die de komende twaalf maanden verder inzakt. Zoals vaak blijkt uit het kwartaalonderzoek van het SCP, verwacht de burger dat de overheid optreedt om de klappen te verzachten; 81 procent van de ondervraagden wil dat er iets wordt gedaan om de werkgelegenheid te verbeteren.

Het vertrouwen in de politiek is gestegen. Uit de SCP-enquêtes blijkt dat het vertrouwen in de regering tijdens de formatie van het kabinet-Rutte II steeg, van 41 naar 57 procent. De vragenlijsten werden ingevuld tijdens de radiostilte van de onderhandelaars van de VVD en PvdA. Hoe mensen over de regering denken na de rel rond de inkomensafhankelijke zorgpremie en het aftreden van staatssecretaris Co Verdaas na gesjoemel met declaraties, moet volgend kwartaal blijken.