Oppositie Ghana wil verkiezingen ongeldig laten verklaren

Oppositieleider Nana Akudo-Addo (midden) tijdens een persconferentie vandaag. Foto AFP / Chris Stein

De oppositie in Ghana was er kort na de presidentsverkiezingen al van overtuigd dat ze frauduleus waren verlopen. Nu heeft de grootste oppositiepartij, de Nieuwe Patriottische Partij (NPP), het hooggerechtshof formeel verzocht om de presidentsverkiezingen ongeldig te laten verklaren.

Dat schrijft persbureau AP. Volgens de Ghanese kiescommissie kreeg zittend president John Dramani Mahama 50,7 procent van de stemmen en oppositieleider Nana Akufo-Addo 47,7 procent. De oppositie zegt nu dat de partij van president Mahama heeft samengespannen met de kiescommissie om de verkiezingen te stelen.

Ze wijzen op verschillende ongeregeldheden. Omdat de machines die kiezers moeten identificeren aan de hand van vingerafdrukken het niet deden werden de verkiezingen een dag verlengd. De NPP denk dat de regeringspartij de chaos die daardoor ontstond gebruikt heeft om te frauderen.

Akufo-Addo zegt tegen persbureau AFP dat de missers te groot zijn om te negeren.

“De omvang van hetgeen dat we gevonden hebben is zo groot dat het zelfs de meest sceptische mensen onder ons verraste. We zijn bereid te accepteren dat er fouten voorkomen bij elf miljoen stemmers, maar waarom zijn rekenfouten altijd ten gunste van het Nationaal Democratisch Congres (NDC) van Mahama?”

Al sinds 1992 is Ghana een stabiele democratie

Mahama promoveerde in juli van vicepresident tot president toen president John Atta Mills plotseling overleed. De vorige verkiezingen in 2008 verloor Akufo-Addo met minder dan een procent verschil, maar toen accepteerde hij de uitslag wel.

In Ghana wonen 25 miljoen mensen. Het is een van de weinige stabiele democratieën in de regio, en had vorig jaar de snelst groeiende economie van Afrika. Het lukte het land al sinds 1992 om eerlijke en geweldloze verkiezingen te organiseren waarvan de uitslag door alle kandidaten wordt aanvaard, schreef onze correspondent Pauline Bax eerder in NRC Handelsblad.

“Veel Ghanezen zijn daar zo trots op dat het soms lijkt alsof de gang naar de stembus een doel op zich is. Het is de beste pr die een Afrikaans land zich maar wensen kan. Nationalistisch Ghana voelt zich dan ook ver verheven boven de crisislanden in de regio. Het wordt in die uitzonderingspositie gesterkt door miljarden dollars hulpgeld en staatsbezoeken van leiders als president Barack Obama en China’s Hu Jintao. Democratie wordt gul beloond.”

    • Mirjam Remie