Musical over Tina Turner swingt als een concert

Jukeboxmusicals zijn er in vele soorten en maten: van We will rock you, waarin de grootste hits van popgroep Queen in een gammel fantasieverhaaltje werden geperst, tot en met Hij gelooft in mij, waarin de nummers van André Hazes uitblinken als dramatische crescendo’s in een pakkend levensverhaal. Ze hebben maar één eigenschap gemeen: ze plaatsen bestaande hits (succes verzekerd dus) in een nieuwe theatercontext.

Maar verder kan alles. De ene jukeboxmusical blijft steken in de gemakzuchtige exploitatie van bewezen kaskrakers, zoals de show over de Spice Girls (Viva Forever!) die vorige week in Londen in première ging en alom werd afgekraakt. En daar staat bijvoorbeeld Doe Maar!, van een paar jaar geleden, tegenover als voorbeeld van een voorstelling die een nieuwe, verrassende visie op het oude materiaal liet zien.

Soul Sister, de musical die vanavond voor tien dagen neerstrijkt in het World Forum Theater in Den Haag, zit ergens tussen die uitersten in. De show vertelt hoe het opwindende soulduo Ike en Tina Turner in de jaren zestig en zeventig furore maakte tegen de achtergrond van de toenmalige segregatie in de Amerikaanse muziekbusiness, en hoe de echtelieden ook onderling dikwijls botsten. En natuurlijk komen er veel hits voorbij, van Proud Mary tot en met het almaar accelererende River deep, mountain high.

De productie is van Britse makelij, stond dit jaar al in twee Londense theaters en onderbreekt nu een tournee door Engeland voor dit Haagse intermezzo. De kritieken waren opvallend eensluidend: een schetsmatig verhaaltje met muziek op het vereiste Turnerniveau. Het laatste half uur is zelfs niet eens een musical meer, maar een ononderbroken popconcert. Unaniem werd hoofdrolspeelster Emi Wokoma, voormalig fitnessinstructrice, geprezen om haar gepassioneerde optreden als Tina Turner. En wie haar clips op YouTube ziet, kan die critici makkelijk gelijk geven. „Dit is geen imitatie”, zegt de 28-jarige ontdekking op de site Musicalworld. „Het publiek is niet dom. Ze weten heus wel dat ik Tina Turner niet ben. Ik doe mijn best haar persoonlijkheid te laten zien, en haar verhaal te vertellen.” Diplomatiek gezegd, maar in haar houdingen lijkt ze bedrieglijk veel op het origineel. Zoals dat hoort, in een jukeboxmusical.

Soul Sister: T/m 6/1 in World Forum Theater, Den Haag. Inl. soulsister-musical.nl

    • Henk van Gelder