Monti leidt Italiaanse middencoalitie - focus op Europa en hervormingen

Marion Monti vertelt op een persconferentie in Rome over de middencoalitie die hij zal leiden. De focus ligt op economische hervormingen en Europa. Foto Reuters / Tony Gentile

De vertrekkende premier van Italië Mario Monti leidt voor de parlementsverkiezingen over twee maanden een coalitie van middenpartijen die zijn Europese en hervormingsgezinde agenda steunen. Dat maakte hij zojuist bekend op een persconferentie.

Monti zal aan het hoofd staan van een nieuwe groepering van gelijkgestemde politici en maatschappelijk leiders die de ethiek willen laten doordringen in de Italiaanse politiek, schrijft persbureau Reuters. Ook wil de coalitie economische hervormingen doorvoeren om het land uit de recessie te helpen.

Na vier uur met politici uit het politieke midden te hebben gesproken, zei hij:

“De traditionele links-rechts splitsing heeft historische en symbolische waarde, maar het benadrukt niet het samenwerkingsverband dat Italië nodig heeft - een verband dat focust op Europa en hervormingen.”

Dat Monti best weer premier wil worden, maakte hij afgelopen zondag bekend. Daar zitten wel voorwaarden aan verbonden: hij wil een brede coalitie (het gebrek daaraan zorgde voor zijn vertrek - Berlusconi zegde zijn steun op) en een “radicale politiek vanuit het midden”.

De verkiezingen staan gepland op 24 en 25 februari. Monti is senator voor het leven en hoeft daardoor zelf niet verkiesbaar te zijn, maar kan wel een rol spelen in de campagne en de rol vervullen van premier als zijn middencoalitie succes boekt.

    • Mirjam Remie