Linkse 'olifanten' in Italië bedreigd

Is er nog plaats voor de linkse ‘olifanten’ in Italië? Komend weekeinde mogen de linkse kiezers het zeggen. In een verdere poging tot politieke vernieuwing houdt de Democratische Partij (PD), die volgens de peilingen de grootste wordt bij de verkiezingen volgend jaar, voorverkiezingen voor een aantal parlementszetels.

Net als in andere politieke partijen is in de PD veel kritiek te horen over het gebrek aan ruimte voor jong politiek talent. In de voorverkiezingen voor het lijsttrekkerschap maakte uitdager Matteo Renzi, 37, hiervan zelfs zijn centrale thema: hij wilde een groot deel van de oude garde ‘naar de sloop brengen’.

Onder druk hiervan heeft de partij afgesproken dat mensen die al langer dan 15 jaar in het parlement zitten, de ‘olifanten’, in principe geen kandidaat meer mogen zijn. Zo zijn prominenten als oud-premiers Walter Veltroni en Massimo D’Alema van de lijst verdwenen. Wie toch doorzet, moet steun zien te krijgen van de linkse kiezers die, voor het eerst, zich kunnen uitspreken over wie er op de lijst komt. Niet alle aspirant-parlementariërs worden op die manier aangewezen. Partijleider Pier Luigi Bersani wijst zelf ook enkele tientallen kandidaten aan.

Het is voor het eerst dat een Italiaanse partij op deze manier zijn kandidatenlijst opstelt. Belangrijk detail hierbij is dat er twee kandidaten aangewezen kunnen worden, maar dat moeten een man en een vrouw zijn, anders is de stem ongeldig.

Al jarenlang wordt ervoor gepleit kiezers meer invloed te geven op de kandidatenlijst. President Napolitano heeft er bij herhaling voor gepleit om de kieswet in deze zin te veranderen. Maar onder andere door verzet van Berlusconi, die zelf wil bepalen wie er in de fractie komt, zijn de plannen hiervoor getraineerd.

De grootste rivalen van de PD zijn Berlusconi, ook de afgelopen dagen niet weg te slaan van tv, en de lijsten die premier Mario Monti steunen. Monti kreeg gisteren ook, via een artikel in de Osservatore Romano, de steun van het Vaticaan.

    • Marc Leijendekker