Kortkolom sport

Coach Slippens weg bij baanwielrennen

Amsterdam. Robert Slippens stopt volgend jaar als bondscoach van de Nederlandse baanwielrenners. De 37-jarige oud-prof zou doorgaan als teammanager, maar die functie vervalt wegens bezuinigingen. De taak van teammanager zou in de aanloop naar de Spelen in Rio in 2014 worden uitgebreid, maar dat gaat nu toch niet door. „Nadat NOC*NSF heeft besloten het budget voor het baanwielrennen te halveren is er onderling veel overleg geweest over de invulling van het volgende seizoen”, legt Slippens uit. „De nieuwe functie kan niet doorgaan door de gehalveerde gelden van NOC*NSF. Dit houdt concreet in dat ik per 1 januari 2013 niet meer werkzaam zal zijn voor de KNWU.” Slippens draagt zijn taken aan René Wolff over. Wel gaat hij nog als bondscoach door tot en met het WK in Minsk, eind februari 2013. (Novum)

Straf voor ‘spugende’ Meireles gereduceerd

Amsterdam. Raul Meireles hoeft geen elf, maar slechts vier wedstrijden gedwongen aan de kant te zitten. De Turkse voetbalbond achtte in hoger beroep niet bewezen dat de Portugese middenvelder van Fenerbahçe eerder deze maand in de stadsderby tegen Galatasaray echt naar de scheidsrechter heeft gespuugd. Meireles werd twee weken geleden tegen Galatasaray met twee gele kaarten van het veld gestuurd en protesteerde bij de scheidsrechter. De voetballer ontkende dat hij daarbij gespuugd zou hebben en tekende beroep aan tegen de aanvankelijke schorsing van elf duels, een record in het Turkse voetbal. Na uitgebreide bestudering van de tv-beelden draaide de Turkse bond de eerdere beslissing deels terug.De vier wedstrijden schorsing die blijven staan, krijgt Meireles voor het beledigen van de scheidsrechter. (Novum)

Japanse honkbalheld Matsui stopt ermee

Tokio. Hideki Matsui heeft een punt achter zijn honkbalcarrière gezet. De 38-jarige Japanner vindt dat hij niet meer in staat is om op topniveau te presteren. Matsui vierde zijn grootste successen bij New York Yankees, waar hij in 2009 de World Series mee won en werd verkozen tot waardevolste speler. Matsui had in eigen land vanaf 1993 een sterstatus vanwege zijn prestaties bij Tokyo Yomiuri Giants. Na een seizoen met liefst vijftig homeruns vertrok hij in 2003 naar New York. De Japanner speelde zeven seizoenen voor de Yankees en kwam later ook nog uit voor Los Angeles Angels, Oakland Athletics en Tampa Bay Rays. (AP)

Coureur Barrichello terug naar Brazilië

Amsterdam. Rubens Barrichello verruilt de Amerikaanse autosportklasse Indycars voor het Stock Carkampioenschap in Brazilië. „Na twintig jaar Brazilië te hebben vertegenwoordigd in races over de hele wereld, is het tijd thuis te komen”, zegt hij. „Het is geweldig weer in mijn eigen land te racen en dichter bij mijn familie te zijn”. De 40-jarige coureur beleefde zijn beste jaren bij Ferrari in de Formule 1. In 2002 en 2004 eindigde hij als tweede in de stand om de wereldbeker, achter ploeggenoot Michael Schumacher. Hij won elf grand-prixraces. (Novum)