Kortkolom buitenland

Mubarak breekt ribben in de douche

Kairo. De afgezette Egyptische president Hosni Mubarak (84) is gisteren uit de gevangenis overgebracht naar een militair ziekenhuis. Hij heeft zijn ribben gebroken bij een val in de douche op 15 december, zo heeft het officiële persbureau MENA gemeld. Mubarak is tot levenslang veroordeeld wegens zijn verantwoordelijkheid voor de dood van meer dan 800 burgers bij zijn pogingen in 2011 om de opstand tegen zijn regime neer te slaan. De autoriteiten zeggen dat hij teruggaat naar de gevangenis zodra zijn gezondheid dat weer toelaat. (AP)

Iraanse minister van Gezondheid laan uit

Teheran. De Iraanse president, Mahmoud Ahmadinejad, heeft gisteren minister van Gezondheid Marzieh Vahid Dastjerdi ontslagen nadat haar ministerie had geklaagd dat de Centrale Bank wel buitenlandse valuta ter beschikking had gesteld om paardenzadels en hondenhalsbanden te importeren, maar niet voor medicijnen. Dastjerdi was de enige vrouwelijke minister in Ahmadinejads kabinet. Iran kampt met een tekort aan buitenlandse valuta als gevolg van de olie- en bankensancties van het Westen die het moeten dwingen concessies te doen inzake zijn nucleaire programma. (AP)

Spanje gaat dna van immigranten testen

Madrid. De Spaanse regering wil het via een wetswijziging mogelijk maken bij illegaal geïmmigreerde kinderen een dna-test af te nemen om er zeker van te zijn dat de volwassenen die hen vergezellen, ook echt hun ouders zijn. De test zouden in eerste instantie worden uitgevoerd op de ruim honderd kinderen in Melilla, een Spaanse enclave in Marokko. Kinderen zonder ouders zullen worden toevertrouwd aan de zorgen van de Spaanse staat. (AP)

Van Rompuy: risico voor EU bij Britse exit

Amsterdam. EU-president Herman Van Rompuy heeft gewaarschuwd voor het uiteenvallen van de Europese Unie als het Verenigd Koninkrijk zich gedeeltelijk of geheel terugtrekt uit de EU. „Als elke lidstaat gewoon kan kiezen welk deel van het bestaande beleid het best uitkomt, en niet deelneemt aan dingen die hem niet bevalt, zal de Unie in het algemeen en de interne markt in het bijzonder ontrafelen”, zegt Van Rompuy vandaag in een interview met The Guardian. De Britse premier Cameron staat onder druk om een referendum te organiseren over het Britse EU-lidmaatschap. (NRC)

Poetin tegen wet tegen adoptie uit VS

Moskou. De Russische president Vladimir Poetin heeft vanmorgen een wet ondertekend die het Amerikanen verbiedt Russische kinderen te adopteren. Deze maatregel wordt gezien als een van de hardste anti-Amerikaanse maatregelen sinds de Koude Oorlog. Volgens het Kremlin lopen er op dit moment 52 procedures van Amerikanen die een Russisch kind willen adopteren. De VS zijn de belangrijkste bestemming voor de adopteerde kinderen. De afgelopen twintig jaar zijn 60.000 Russische kinderen geadopteerd door Amerikanen. (AFP, AP)