Koffie met noodkreet: Come together

Geen boodschap op mijn latte vanmorgen! Veel Amerikaanse klanten van koffieketen Starbucks hebben via twitter commentaar geleverd op het wapen dat Starbucks heeft ingezet tegen de dreigende fiscal cliff: een handgeschreven boodschap, met een oproep aan de Amerikaanse Congresleden. Come Together.

Een enkeling merkte op dat Starbucks kennelijk erg machtig is, want het Congres komt zondag in een bijzondere zitting bijeen. Het is een uiterste poging om voor het einde van het jaar een akkoord te bereiken over de begroting. Dat moet voorkomen dat op 1 januari automatisch een reeks zeer ingrijpende bezuinigingen ter waarde van 455 miljard euro ingaat.

„We hebben de kans – en ik geloof de verantwoordelijkheid – [...] onze gekozen vertegenwoordigers een respectvolle en optimistische boodschap te sturen”, schreef de baas van Starbucks. Howard Schulz, aan zijn werknemers in Washington. Starbucks heeft ook grote advertenties in kranten geplaatst.

Twitteraar Steven Dennis schreef dat sluiting van alle Starbucks-vestigingen waarschijnlijk een effectievere manier is om het Congres onder druk te zetten dan ‘Come Together’ op de papieren koffiebeker te laten schrijven. Twitteraar Bearded Stone merkte ironisch op dat het vast ook veel beter gaat met de werkloosheid als Starbucks ‘Zoek een baan’ op zijn bekers zou schrijven.

Intussen is het Amerikaanse consumentenvertrouwen gedaald en zijn de beurzen nerveus omdat politieke overeenstemming uitblijft. President Barack Obama zou vanavond overleg voeren met onder anderen de Republikeinse leider Mitch McConnell.