Meldpunt voetbalgeweld: KNVB laat steken vallen

Voor de eredivisiewedstrijd Ajax tegen FC Groningen wordt een minuut stilte gehouden in verband met het overlijden van grensrechter Richard van Nieuwenhuizen bij een vechtpartij. Naar aanleiding van zijn dood is de discussie over de aanpak van voetbalgeweld weer opgelaaid. Foto ANP / Olaf Kraak
Voor de eredivisiewedstrijd Ajax tegen FC Groningen wordt een minuut stilte gehouden in verband met het overlijden van grensrechter Richard van Nieuwenhuizen bij een vechtpartij. Naar aanleiding van zijn dood is de discussie over de aanpak van voetbalgeweld weer opgelaaid. Foto ANP / Olaf Kraak Voor de eredivisiewedstrijd Ajax tegen FC Groningen wordt een minuut stilte gehouden in verband met het overlijden van grensrechter Richard van Nieuwenhuizen bij een vechtpartij. Naar aanleiding van zijn dood is de discussie over de aanpak van voetbalgeweld weer opgelaaid. Foto ANP / Olaf Kraak

Vanaf vandaag is er een officieel meldpunt waar voetbalgeweld kan worden gemeld. De initiatiefnemers (ouders, KNBV-leden en scheidsrechters) van de website meldpuntvoetbalgeweld.eu willen hiermee het voetbalgeweld helpen terugdringen. Ze vinden dat de KNVB op dit gebied zaken laat liggen.

Mensen die melding willen maken van voetbalgeweld kunnen dit aangeven op een formulier, dat vervolgens wordt doorgeven aan de KNVB en justitie. Anonieme meldingen worden eventueel doorgegeven aan tiplijn Meld misdaad anoniem. Doel van het meldpunt is op een “beschaafde en respectvolle manier” een bijdrage te leveren, “om het voetbal nog veiliger en gezelliger te maken”.

Het feit dat de KNVB de afgelopen jaren weinig heeft gedaan om geweld op en rond de voetbalvelden aan te pakken, is voor de initiatiefnemers ook een reden het meldpunt te starten. Regels worden volgens hen niet of nauwelijks nageleefd. Op de site schrijven ze:

“Echte clubmensen weten wat er bij hen op de velden gebeurt. (..) Naar onze mening heeft de KNVB dus niet voldoende zicht op de gebeurtenissen die plaatsvinden op het voetbalveld. Dat is vervelend, maar wel begrijpelijk.”

Strengere straffen en incidenten noteren

De bedenkers van het meldpunt vinden dat de KNVB strengere straffen moet uitdelen en incidenten vaker op het wedstrijdformulier zetten. Ze schatten dat zo’n 85 procent van de gele en rode kaarten niet wordt genoteerd uit vrees voor straffen van de voetbalbond en slechte publiciteit.

“De KNVB heeft bij veel leden van de voetbalclubs geen goede naam. Veel scheidsrechters, spelers en zelfs bestuursleden geven GEEN gegeven kaarten door, omdat zij de kas van de KNVB niet willen spekken. Om eerlijk te zijn delen wij deze mening. De leden van de KNVB zien te weinig terug van wat de KNVB daadwerkelijk doet.”

Afschaffen grensrechters uit jeugdvoetbal

De initiatiefnemers vinden dat de KNVB meer duidelijkheid moet verschaffen over waar de opbrengst van de gele en rode kaarten naar toe gaat:

“Dit kan er toe leiden dat scheidsrechters de kaarten wél opschrijven, met als gevolg dat de daadwerkelijke excessen breder bekend worden bij de KNVB.”

Naast deze voorstellen pleiten de initiatiefnemers van het meldpunt voor het afschaffen van grensrechters uit het jeugdvoetbal. Het zou daardoor rustiger en minder vijandig worden langs de zijlijn. Grensrechter Richard Nieuwenhuizen werd op 2 december in Almere belaagd door spelers van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten. Hij overleed een dag later aan zijn verwondingen.