Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Slachtoffer groepsverkrachting India nog steeds in levensgevaar

Indiase demonstranten protesteren tegen het gebrek aan veiligheid voor vrouwen in New Delhi. Foto AFP / Tengku Bahar
Indiase demonstranten protesteren tegen het gebrek aan veiligheid voor vrouwen in New Delhi. Foto AFP / Tengku Bahar Indiase demonstranten protesteren tegen het gebrek aan veiligheid voor vrouwen in New Delhi. Foto AFP / Tengku Bahar

De Indiase vrouw die 16 december slachtoffer werd van een groepsverkrachting verkeert nog steeds in levensgevaar. De 23-jarige studente medicijnen heeft “substantiële” hersenschade en werd gisteren naar een ziekenhuis in Singapore gevlogen voor behandeling.

Voordat ze in Singapore arriveerde, onderging ze al drie operaties. Maar nu heeft ze een long- als een maaginfectie. Volgens Kelvin Loh, directeur van van het Mount Elizabeth ziekenhuis, werkt een team van specialisten non-stop om haar leven te proberen te redden. Tegen persbureau’s AP en Reuters omschrijft hij de toestand van de vrouw als “kritiek”:

“Ze vecht voor haar leven, maar het is op dit moment een gevecht tegen de bierkaai.”

De studente werd door zes mannen een uur lang verkracht en mishandeld, en uiteindelijk uit een bus in New Delhi gegooid. De groepsverkrachting veroorzaakte een golf van woede door het hele land en leidde tot grootschalige demonstraties over het seksuele geweld waarmee Indiase vrouwen dagelijks mee kampen. New Delhi kent van alle Indiase steden het hoogste aantal seksuele misdrijven; elke 18 uur wordt melding gemaakt van een verkrachting bij de politie. De Indiase premier Manmohan Singh zei vandaag in een reactie:

“We delen de woede van het land over deze beestachtige misdaad. We bidden voor deze dappere jonge vrouw, laat haar de beste medische zorg die er is krijgen.”

Bekijk hier de foto’s van de demonstraties in India naar aanleiding van de groepsverkrachting: