In het komend jaar zal iedereen meer op eigen kracht moeten doen

Ze ligt uitgeput op de bank. Een paar dagen nog, zei de dierenarts. Weken, hooguit. Dan is het op. Clemens is bijna 18. Stokoud voor een kat met een tumor. „Misschien haalt ze volgend jaar nog”, hoopt mijn middelste zoon. „Dan moet je erover schrijven in de krant, mam. Dat is nieuws!”

We weten niet of Clemens 2013 haalt. Maar als het al zo is, zult u er in deze krant niets over lezen. Tenzij het halve land zich gaat bemoeien met haar eventuele euthanasie. Ik bedoel maar: Johannes de bultrug is er ook beroemd mee geworden. Die werd in een paar dagen tijd het middelpunt van een verhitte discussie over leven en lijden. Er werden Kamervragen gesteld, er werden onderzoekers bedreigd – en daarna gingen we over tot de orde van de dag.

Nieuws is een raar fenomeen. Soms stelt het op zichzelf niet zoveel voor, maar is het nieuws hoe iedereen op nieuws reageert. Het afgelopen jaar lijkt een jaar van hypes te zijn geweest: van de rellen in Haren tot de overleden grensrechter, van het mislukte Catshuisberaad tot Jasper S., die de moord op Marianne Vaatstra bekende. Deze krant probeerde orde te scheppen in die hypes. Door verhalen te schrijven die de incidenten duiden. Door context te bieden.

Dat zullen we blijven doen. Waar we ons over zullen opwinden? Misschien wel over de nieuwe koning. Eind januari wordt koningin Beatrix 75. Hét moment, denken kenners, dat ze het stokje doorgeeft aan haar oudste zoon. En wie weet wordt het dit jaar eindelijk koud genoeg voor een Elfstedentocht. Wat we in ieder geval weten, is dat er dan net als vorig jaar eindeloos over gepraat zal worden.

Het andere onderwerp van 2013 zijn onze financiën. Het nieuwe kabinet moet bezuinigen en dat gaan we merken. De voedselbanken zullen meer klanten krijgen dan ze aankunnen; mensen verliezen hun baan en kunnen de hypotheek niet meer opbrengen; ouders halen hun kinderen van de crèche; zorg wordt duurder en de basisbeurs wordt afgeschaft – als het kabinet die maatregel door de Eerste Kamer krijgt.

Het zijn stuk voor stuk onderwerpen waar we het komend jaar over zullen schrijven. Maar we zullen vooral op onderzoek uitgaan. Hoe pakt het uit dat gemeenten steeds meer taken moeten overnemen van het Rijk, terwijl ze minder geld krijgen om dat te doen? Steeds meer burgers nemen zelf initiatief en organiseren hun eigen kinderopvang of thuiszorg. En neem de krimpgebieden in Limburg en Zeeland: in dorpen waar te weinig mensen over zijn om scholen en winkels open te houden, vormen inwoners collectieven waarmee ze zelf een supermarkt draaiende houden.

Zélf doen, misschien wel de term van 2013.

Patricia Veldhuis is chef binnenland.De chefs van de deelredacties schrijven komende weken over belangrijke gebeurtenissen op het gebied van sport, kunst, binnenland, politiek, buitenland en economie.

    • Patricia Veldhuis