Het is heerlijk, ik maak mijn eigen planning en afspraken

Vroeger, bij een grote zorgverlener, moest Annemieke van Hoof alles snel, snel doen. Nu werkt ze alweer zes jaar vast voor mevrouw Sijmens.

„Dit kan zo niet langer”, zei de fysiotherapeut zes jaar geleden tegen Marieke Sijmens (nu 73) uit Aarle-Rixtel. Sijmens leed chronische pijnen. Haar rug was versleten. Een korset en laarzen tot aan haar knieën hielpen wel wat, maar ze had meer hulp nodig.

Maar Sijmens wilde geen hulp van een grote zorginstelling. Want daarmee had ze slechte ervaringen opgedaan al die jaren dat haar eerste man na verschillende hersenbloedingen thuis verzorgd moest worden. „Steeds kwam er zo’n nieuw jong grietje. En dan moest ik weer alles uitleggen. Mijn man kon niet meer praten. Telkens kleedde een ander hem uit om hem te wassen. Dat was verschrikkelijk vernederend. En we moesten altijd maar afwachten hoe laat er iemand kwam.” De fysiotherapeut adviseerde Sijmens naar zorgcoöperatie Tot uw Dienst te gaan. Dat deed ze.

Tot uw Dienst hielp Sijmens bij het aanvragen van indicaties. Ze had recht op zowel huishoudelijke hulp als op zorg. Door zorginstellingen worden die twee altijd door verschillende personen geregeld, omdat zij verzorgenden overgekwalificeerd en dus te duur vinden voor huishoudelijk werk. Tot uw Dienst levert mensen die beiden doen, zoals Annemieke van Hoof (45).

Ooit werkte Van Hoof bij een thuiszorginstelling in Eindhoven. Ze racete – „roef, roef” – door Eindhoven. „Huis in. Douchen. Huis uit. Het leek vaak wel alsof ze de reistijd niet meerekenden in de schema’s.”

Toen ze kinderen kreeg, zocht ze werk dichter bij huis. Ze ging als zelfstandige aan de slag via Tot uw Dienst. „Heerlijk. Ik maak mijn eigen planning. En als ik op vakantie ga, regel ik zelf vervanging.”

Van Hoof is twee ochtenden in de week bij mevrouw Sijmens. Dan opent Sijmens om kwart voor negen in pyjama haar voordeur en dan gaan ze samen naar de douche. Daar gaat Sijmens op de douchestoel terwijl Van Hoof haar wast en afdroogt. Er is tijd om de douchespullen op te ruimen, het bed te verschonen. Na een kop koffie gaat Van Hoof het huis schoonmaken. En dan komt ze ook nog twee avonden in de week een half uur om Sijmens te wassen.

Van Hoof heeft nog meer cliënten. Bijvoorbeeld een rolstoelgebonden man die niet zelfstandig kan eten en drinken. Hij moet vier keer per dag worden bezocht. In een team van vijf mensen zorgt Van Hoof voor hem. Samen stellen ze een rooster op. In een werkschriftje laten ze boodschappen voor elkaar achter.

„Bij mij komt Annemieke nu al zes jaar”, zegt Sijmens terwijl ze haar hand op die van Van Hoof legt. We kennen elkaar door en door. We hebben gelachen en gehuild. Ik zou haar voor geen goud willen missen.”

    • Esther Wittenberg