Het is geheim en het vliegt...

In 2013 besteden de VS 60 miljard dollar aan geheim wapentuig: het ‘zwarte budget’. Waarin wordt dat geld allemaal gestoken? Een educated guess.

Verslaggever Defensie

Op de valreep van het nieuwe jaar, op 20 december, ging het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden nog net even akkoord met een defensiebudget voor 2013: 633 miljard dollar, meer dan dat van de volgende vijftien landen bij elkaar opgeteld. Nu de crisis bijt, lijken bezuinigingen daarop onvermijdelijk.

Maar dat geldt waarschijnlijk niet voor het ‘zwarte budget’, de fondsen die vloeien naar de ontwikkeling van geheim wapentuig. Die bleven bij iedere bezuinigingsronde overeind. Dit jaar ging het in totaal om 60 miljard dollar.

De Amerikaanse militaire luchtvaartkenner Bill Sweetman heeft uitgevogeld dat in het aankomende budget alleen al de bouw van ‘zwarte’ vliegend materieel, de Amerikaanse belastingbetaler 17 miljard dollar gaat kosten. Dat is bijna tweemaal zoveel als het complete Nederlandse defensiebudget. Onderzoek en ontwikkeling slokt nog eens meer dan 11 miljard op.

Geheim is dan wel geheim, maar over dat gevleugelde arsenaal in de schaduw valt wel iets te zeggen.

Ze duiken al decennia op in het defensiebudget: codenamen zoals Busy Guitar, Grass Blade, Seek Orange, met een bedrag met veel nullen erachter en een summiere omschrijving die meer vragen oproept dan beantwoordt. Pas veel later blijkt dan dat CONSTANT PEG een compleet squadron van sovjetgevechtsvliegtuigen in Amerikaanse handen was, HAVE BLUE ging om een prototype van de F-117 stealthjager waarvan het Pentagon het bestaan jarenlang glashard had ontkend en TACIT BLUE stond voor een rondcirkelende slagveldradar. Er zijn duizenden codenamen, voor de toestellen zelf, hun voortstuwing en elektronica.

Het recentste grote luchtvaartproject dat vanuit de schaduwwereld de openbaarheid is binnengevlogen, is de stealth-bommenwerper Northrop B-2 Spirit – kostte 2,1 miljard dollar per stuk, maar dan heb je ook wat. Dat was in 1988.

Het laat zich alleen raden waar al dat ‘zwarte’ geld tussen nu en die laatste onthulling heen is gegaan. Waarschijnlijk gaat het vooral om onbemande vliegtuigen, zoals de Dark Star, de Polecat, de P-175 en meer werktitels die nooit de operationele dienst hebben gehaald. Ook lijkt het zeker dat veel is geïnvesteerd in hypersonisch vliegende toestellen.

De VS besteden ook graag geld aan ‘Global Strike’, de mogelijkheid om vanaf een Amerikaanse basis overal in te kunnen grijpen. Bijvoorbeeld om een Noord-Koreaanse raket op zijn lanceerbasis te treffen. De term Global Strike komt veelvuldig voor in Amerikaanse strategische paperassen. Bij het vergaren van inlichtingen, op wat voor manier dan ook, wordt ook nooit op een dollar meer of minder gekeken. Al die geheimhouding ligt nu wel onder vuur. Slechts een paar selecte clubjes binnen het Pentagon en van het Huis van Afgevaardigden krijgen op zeldzame gelegenheden een summier overzicht van lopende projecten. Maar die controle, meent een trits denktanks, schiet tekort.

Er zíjn exotische vliegtuigprogramma’s te noemen, afkomstig uit de geheime laboratoria zoals de Skunk Works van Lockheed-Martin en de Phantom Works van Boeing, die gelden als het beste wat de Amerikaanse luchtvaartindustrie heeft voortgebracht. Kijk maar naar de hoogvliegende U-2 die is ontworpen in de jaren vijftig, maar nog steeds dienst doet. Of de pijlsnelle SR-71 Blackbird die ongrijpbaar was voor de Chinese, Iraakse en Noord-Koreaanse luchtafweer.

Daar staat evenwel een aantal ‘zwarte’ fiasco’s tegenover. Het ontwerp van de geheime marinejager A-12 Avenger, een vliegende driehoek, kostte miljarden, maar er zijn er precies nul gebouwd. Door een constellatie van spionagesatellieten, de Future Imagery Architecture, ging eveneens een streep, maar pas nadat er al naar schatting 18 miljard dollar in was gepompt. Daar staat tegenover dat technische ontwikkelingen vroeg of laat opduiken in materieel dat wél in dienst komt.

De ‘zwarte wereld’ heeft ook zélf soms te lijden onder de eigen geheimhoudingsplicht. Fameus is het bezoek van een delegatie van de ‘zwarte laboratoria’ die in 1991 de plannenmakers van Desert Storm in Saoedi-Arabië bezochten. Ze zeiden „oorlogswinnende wapens” te kunnen leveren voor het komende offensief tegen Saddam Hoessein. Nou, die wilden de planners wel. Wat waren dat dan voor wapens? Daar kon het bezoek niets over zeggen, want de militairen in kwestie hadden niet de juiste security -clearance. Op dat soort is de zwarte wereld een kafkaëske Catch-22.

Met behulp van eerder onthulde vliegtuigen, toeval en oplettende spotters is de omtrek te schetsen van de activiteiten van de ‘zwarte wereld’. Zie de kaders hierboven voor een paar voorbeelden.

    • Menno Steketee