Heeft je buurvrouw een vuurwapen?

Wat doe je als je ontdekt dat je buren een wapen in huis hebben? Niets, verhuizen of zelf ook maar een pistool kopen? Inwoners van enkele Amerikaanse gemeentes in de buurt van New York kunnen sinds deze week bekijken wie in hun buurt een wapenvergunning heeft. De site van de lokale krant The Journal News publiceerde een kaart met daarop namen en adressen van vergunninghouders.

In mei benaderde Richard V. Wilson in Katonad (New York) een buurtgenote op straat. Hij schoot haar door het achterhoofd. De 77-jarige man bleek thuis een lading wapens te hebben, zijn buren wisten van niets. Als een buurman dat had geweten, was hij nooit in de buurt gaan wonen, zegt hij in het begeleidende artikel. De kaart moet voor mensen als hij uitkomst bieden.

1 op de 23 mensen in het gebied heeft een vergunning, hoeveel wapens ze precies hebben is onbekend. Mensen die ‘alleen’ een jachtgeweer bezitten staan niet op de kaart, daarvoor is geen vergunning nodig.

De publicatie van namen en adressen vinden veel mensen een inbreuk op de privacy, ook al is de informatie wettelijk gezien openbaar. Andere klagers zeggen dat criminelen door de kaart kunnen zien bij wie ze wapens kunnen stelen, en dat mensen zonder wapen sneller slachtoffer worden van inbraak. Als tegenreactie hebben verschillende weblogs de namen en adressen van journalisten van The Journal News online gezet. De krant is bedreigd, maar blijft achter de publicatie staan. „We wisten dat de kaart controversieel zou zijn, maar we vonden het belangrijk om informatie over wapenvergunningen in onze regio te delen, na de schietpartij in Newtown.” nrc