Grote commotie in India na groepsverkrachting

Politici roepen om maatregelen en er zijn veel demonstraties.

Amsterdam. De groepsverkrachting van een vrouw in een bus anderhalve week geleden in de Indiase hoofdstad heeft tot steeds grotere beroering geleid. De Indiase kranten staan nu dagelijks vol met berichten over verkrachting van vrouwen en mishandeling van dienstmeiden en inwonende schoondochters, zonder dat daar doorgaans veel aandacht aan wordt besteed. Deze keer lijkt het geweten van de natie te zijn ontwaakt.

In verlegenheid gebrachte politici en politie roepen om het hardst om maatregelen om Delhi veiliger te maken voor vrouwen, om politieagenten adequater te laten reageren en om snelle en harde straffen voor daders. Premier Manmohan Singh zei gisteren dat commissies zijn benoemd die voorstellen moeten doen.

Gisteren trokken zo’n tweehonderd jongeren, meest studenten, naar India Gate, in het centrum van Delhi, om te demonstreren voor betere bescherming van vrouwen. De afgelopen dagen leidden protesten bij India Gate, niet ver van het parlement en het presidentiële paleis, tot heftige botsingen met de politie.

In verband met de groepverkrachting zijn zes mannen gearresteerd onder wie de buschauffeur. Ze reden een uur lang met het slachtoffer en haar vriend rond, en misbruikten de vrouw al die tijd. Artsen in Singapore vechten voor het leven van de 23-jarige Indiase vrouw die met ijzeren staven werd aangevallen in een bus in New Delhi. De toestand van de vrouw is „uitermate kritiek”. NRC