Griekse oud-minister uit partij gezet door schandaal rond ‘Lagarde-lijst’

De voormalige Griekse minister van Financiën George Papaconstantinou. Foto AP / Thanassis Stavrakis

De zogenaamde Lagarde-lijst met tweeduizend namen van Grieken die belasting zouden ontduiken heeft al voor behoorlijk wat beroering gezorgd. Nu zit de voormalige Griekse minister van financiën George Papaconstantinou erdoor in de problemen: hij zou drie familieleden van de lijst hebben geschrapt.

Papaconstantinou, die een van de belangrijkste ontwerpers was van de eerste Griekse bezuinigingsmaatregelen, is vandaag uit zijn partij gezet. Hij was lid van de socialistische partij Pasok. Volgens de partij is hij “op de slechtst mogelijke manier” met de lijst met namen van Grieken met een Zwitsers bankrekeningnummer omgegaan.

Verdwenen namen ontdekt door kopie

De lijst werd oorspronkelijk aan de Griekse regering overhandigd in 2010, door de toenmalige Franse minister van financiën Christine Lagarde - nu directeur van het IMF. Papaconstantinou was destijds minister. Frankrijk gaf Griekenland vorige week een kopie. De aanklagers hebben de lijst gecheckt, en er bleken drie namen te missen van de familie Papaconstantinou.

In een verklaring zegt zijn partij Pasok:

“Het valt te betreuren dat er volgens een gerechtelijk onderzoek duidelijke aanwijzingen zijn dat er met de lijst is geknoeid ten gunste van de familieleden van voormalig minister van Financiën George Papaconstantinou. Hij hoort duidelijk niet meer bij Pasok.”

Papaconstantinou ontkent alles

Papaconstantinou was een prominent partijlid en minister van Financiën van oktober 2009 tot juni 2011. Daarna was hij minister van Milieu. Momenteel heeft hij geen positie in de partij of in het parlement. Zelf ontkent hij alle aantijgingen.

“Ik heb absoluut niet gerommeld met de gegevens waar ik om heb gevraagd en die ik heb gekregen van de Franse autoriteiten.”

Een ambtenaar van justitie zegt op basis van anonimiteit tegen persbureau AP dat twee van zijn nichten en hun mannen (waarvan er drie op de lijst zouden hebben gestaan) zijn betrokken bij twee rekeningen van een Zwitserse bank. Een van de rekeningen is gesloten, maar op de ander staat volgens de ambtenaar 1,2 miljoen.

    • Mirjam Remie