Geluksgoeroe laat zich gaan

Everybody Happy? van Peter De Graef door Matzer Theaterproducties. Gezien: 14/12 Verkadefabriek, ’s-Hertogenbosch. Tournee t/m 22/2. Inl: matzer.org

Hij is innemend en heeft charme, hij verleidt je met zijn woorden. Hoor je zijn zachte stem, dan dient geluk zich aan: goeroe Edwin. Hij is de personificatie van het Happinez-gevoel. De Vlaamse acteur en tekstschrijver Peter De Graef vertolkt Edwin in Everybody Happy? meer dan twee uur lang met verbluffende souplesse. Hij praat bijna onophoudelijk in een zo goed als leeg decor. Na een lezing krijgt hij onverwacht bezoek van Laura, die smoorverliefd wordt.

Lottie Hellingman als Laura is een levenslustige, dartele vrouw die de timide geluksbrenger meesleept in een wervelende liefdesroes. De inzet van Everybody Happy? is perfect.

Maar Laura maakt een fout: ze verwart de man die lezingen geeft met de echte man. Hoe hij zich ook probeert te onttrekken aan de heiligverklaring, ze volhardt in haar blinde bewondering. Dat is een mooi dramatisch gegeven. Tot blijkt dat zij overspelig is, dan breekt een duivelse jaloezie in hem los en neemt de voorstelling extreme harde wendingen met verkrachting, spijtbetuiging en smeekbedes.

De regie van Madeleine Matzer is krachtig, maar ze kan De Graef met al zijn briljante invallen niet temperen. De felbewogen inhoud krijgt een felbewogen vorm, en dat is net teveel. Ondanks dit bezwaar is de intense oprechtheid waarmee De Graef theater maakt lovenswaardig. Zelfs onderbreekt hij de voorstelling om zich tot het publiek te richten: dit is allemaal kunst, het is fictie en onecht. Dat veroorzaakt even een siddering door de zaal. „Kijk”, concludeert De Graef, „ nu is het werkelijkheid.” Gelukkig herneemt hij zich en vervolgt hij zijn gedreven betoog over hoe machteloos de kunstenaar tegenover het waarachtige leven staat.

    • Kester Freriks