Opinie

    • Derk Walters

Don’t try this at home

Dominique van der Heyde betreedt de Stadhouderskamer.
Dominique van der Heyde betreedt de Stadhouderskamer.

Volgens mij wordt er niet te veel, maar te weinig vergaderd bij de publieke omroep. Praten de managers van Nederland 1, 2 en 3 weleens met elkaar? Waarom zenden ze alle drie tegen elf uur ’s avonds het interessantste programma van de dag uit?

Van mijn digitale recorder mag ik maar twee programma’s tegelijk opnemen. Daarom heb ik de terugkeer van Absolutely Fabulous, op Nederland 3, maar laten schieten. Best jammer, maar ja.

Nederland 2 zond een aflevering uit van Holland Doc, over het Spaanse toprestaurant elBulli. Helaas was ik vergeten dat tv-programma’s over koken onmetelijk saai zijn. Jamie Oliver heet aanstekelijk enthousiast te zijn, maar wat blijft hangen na zijn ‘gemakkelijke’ gerechten is dat je ze echt niet in een kwartier kunt maken.

Bij elBulli geldt juist: don’t try this at home. Zwijgend wordt het creatieve proces gevolgd van de koks in het inmiddels gesloten restaurant, dat zo beroemd was dat je er jaren van tevoren moest reserveren. Steeds zijn ze in de weer met onduidelijke substanties. „We kunnen er ravioli van maken. Of wentelteefjes.”

Interessant wordt dit niet. Je kunt hun paddenstoelensoep niet proeven, je kunt thuis niet hun methode volgen van het vacuüm zuigen van gerechten en je kunt er ook al niet meer eten.

Verderop wordt het leuker, als de militaristische organisatie in beeld wordt gebracht die nodig is om de gasten in drie uur tijd 35 gerechtjes voor te schotelen. Chef Ferran Adrià zit als een Romeinse keizer aan een tafel en laat de gerechten aanrukken die volgens de assistenten geschikt zijn om te serveren. Helaas zien we hem elk van de 35 liflafjes hoogstpersoonlijk proeven.

De avond werd gered door Dominique van der Heyde, de presentatrice van het NOS Politiek Jaaroverzicht 2012 op Nederland 1. Van tevoren leek dit een verplicht nummertje, maar dankzij Van der Heyde werd het een overzicht met vaart, kunde en inhoud.

De chronologische lijn wordt nu en dan onderbroken door het jaaroverzicht van een partij. Ook neemt de presentatrice ons mee naar locaties van belang in het afgelopen jaar, zoals de Stadhouderskamer in het Tweede Kamergebouw. Daar smeedden Rutte en Samsom direct na de verkiezingen een kongsi. Van der Heyde geeft eerlijk toe dat ze zelf nog nooit in die kamer was geweest.

Deze week verving redacteur Derk Walters tv-recensent Hans Beerekamp.

    • Derk Walters