Deze verhalen werden dit jaar door Amerikaanse media genegeerd

De opkomst van de politiestaat, klimaatverandering en de vernietiging van oceanen, toenemende ongelijkheid tussen bevolkingsgroepen. Het zijn drie van de vijfentwintig verhalen die de Amerikaanse mainstream media dit jaar negeerden, volgens de onafhankelijke journalistieke onderzoeksgroep Project Censored.

Officer Roger Reid removes guns during a gun buyback event at the Bridgeport Police Department's Community Services Division in Bridgeport, Connecticut, in the wake of the shootings at Sandy Hook Elementary School, December 22, 2012. REUTERS/ Michelle McLoughlin (UNITED STATES - Tags: SOCIETY)
Officer Roger Reid removes guns during a gun buyback event at the Bridgeport Police Department's Community Services Division in Bridgeport, Connecticut, in the wake of the shootings at Sandy Hook Elementary School, December 22, 2012. REUTERS/ Michelle McLoughlin (UNITED STATES - Tags: SOCIETY)

De opkomst van de politiestaat, klimaatverandering en de vernietiging van oceanen, toenemende ongelijkheid tussen bevolkingsgroepen. Het zijn drie van de vijfentwintig verhalen die de Amerikaanse mainstream media dit jaar negeerden, volgens de onafhankelijke journalistieke onderzoeksgroep Project Censored.

In de tijd van lijstjes en jaaroverzichten komt Project Censored al bijna twintig jaar met een overzicht van de grootste níet vertelde verhalen. Want er zijn verhalen die een enorme impact hebben op de levens van gewone Amerikanen, maar niet worden verteld door de doorsnee mediaorganisaties. Omdat ze niet worden gezien, of omdat de juiste vragen niet worden gesteld.

Dit is de top 5:

  • De opkomende politiestaat;
  • Klimaatverandering en de vernietiging van onze oceanen;
  • De nucleaire ramp in Fukushima die veel groter is dan we denken;
  • Grote aantal dure informanten van de FBI die burgers tot criminaliteit verleiden;
  • Triljoenen voor geheime financiële reddingsoperaties van grote banken.

De rest van de top 25 staat hier.

Nummer één: de opkomende politiestaat

Incidenten die daarop wijzen worden gemeld, maar doorsnee media missen de grotere ontwikkeling, zegt directeur Mickey Huff. Alleen kleinere, alternatieve media schenken er volgens hem aandacht aan.

“Na 9/11 heeft de Obama-administratie de Bush-agenda duidelijk grotendeels doorgezet: het afnemen van vrijheden van burgers.”

Terwijl er volgens hem legio recente voorbeelden zijn van wetten waarmee autoriteiten meer macht krijgen. Zo staat in de National Defense Authorization Act (wiki), die Obama onlangs tekende, dat mensen voor onbepaalde tijd mogen worden vastgezet, zonder proces. En: door campagnes als If You See Something, Say Something (zie het filmpje hieronder) kan een niet gewelddadig protest als iets ‘verdachts’ worden aangemerkt. Zo kan iedereen die naar een controversieel politiek protest gaat, als verdachte worden gezien.

Genegeerde verhalen waren geen issues bij presidentsverkiezingen

Volgens Project Censored, dat samenwerkt met de faculteit Sociale Wetenschappen van de Sanoma State University in Californië, is nalatige journalistiek niet goed voor de democratie. Neem bijvoorbeeld het meest genegeerde verhaal van de opkomende politiestaat: doordat media er niet over schrijven, heeft de gemiddelde burger niet in de gaten dat de politiek steeds meer vrijheden van burgers inperkt.

Mickey Huff van Project Censored vertelt zo aan Al-Jazeera niet alleen wat volgens hem de meest genegeerde verhalen zijn, maar levert zijlings ook kritiek op de macht van de media.

“De media falen erin om de urgentie van deze kwesties over te brengen aan de gemiddelde mens. De opkomende politiestaat was niet eens een issue bij de presidentiële campagne. De mainstream media controleren de onderwerpen van de politieke debatten.”