Cruciaal overleg begrotingsafgrond - ‘Obama blijft bij zijn voorstel’

Met nog slechts vier dagen tot de deadline hadden president Obama en de leiders van het Congres zojuist een cruciaal overleg om de zogenaamde ‘fiscal cliff‘, ofwel ‘begrotingsafgrond’ te voorkomen. Volgens Reuters blijft Obama bij zijn oude voorstel.

Leider van de meerderheid in de Senaat Harry Reid arriveert bij zijn ontmoeting met president Obama en andere Congresleden in het Witte Huis in Washington. Ze zullen spreken over de naderende begrotingsafgrond. Foto Reuters / Jonathan Ernst

Met nog slechts vier dagen tot de deadline hadden president Obama en de leiders van het Congres zojuist een cruciaal overleg om de zogenaamde ‘fiscal cliff‘, ofwel ‘begrotingsafgrond’ te voorkomen. Volgens Reuters blijft Obama bij zijn oude voorstel.

Obama zou niet van plan zijn om een nieuw voorstel te doen, zegt een bron die bekend is met het Witte Huis tegen persbureau Reuters. Volgens de bron blijft hij erbij om belastingen te verhogen voor inkomens hoger dan 250 duizend dollar en de werkloosheidsuitkeringen te behouden. Als er geen steun is voor dat plan zal hij om een tegenvoorstel vragen, schrijft Reuters. Mocht daar niets uitkomen zal hij om een stemming vragen in het Congres.

Tot nu toe is het overleg steeds op niets uitgelopen. Obama wil belastingverhoging voor de rijken. Conservatieve Republikeinen willen dat niet; ze willen juist snijden in de overheidsuitgaven. Toen Republikeins leider John Boehner een compromis voorstelde - belastingverhoging voor Amerikanen die meer dan een miljoen dollar verdienen, in plaats voor de 250 duizend dat Obama wilde - werd hij afgestraft door de rechtervleugel uit zijn fractie. Hij moest het voorstel intrekken.

De begrotingsafgrond is een serie maatregelen die automatisch van start gaat als er voor 1 januari geen akkoord wordt bereikt over het verlagen van de staatsschuld. Volgens vrijwel alle economen zijn de maatregelen desastreus voor de Amerikaanse economie, en zullen ze ervoor zorgen dat de VS in een recessie belanden.

Voor uitgebreide informatie over de begrotingsafgrond: lees hier ons achtergrondartikel ‘VS staan aan rand begrotingsafgrond. Hoe hard kan de val zijn?’

    • Mirjam Remie