Creatieve hyperfotografie

Viviane Sassen: In and out of fashion Ontwerp: SYB. Prestel, € 49,95

In and out of fashion bevat een overzicht van Viviane Sassens modeoeuvre van de afgelopen zeventien jaar. Door de omvang van het boek, en de hoeveelheid beeld lijkt het een retrospectief. Alleen is hier geen sprake van terugkijken op een succesvolle carrière: Sassen heeft haar top nog lang niet bereikt. Ze is een van de meest getalenteerde en innovatieve fotografen van Nederland op dit moment, zowel met haar mode- als met haar autonome werk. Haar fotografie vormt een klasse apart. En zelfs daarin weet ze zichzelf telkens opnieuw te definiëren.

Eigenlijk is haar gebruik van het medium een vorm van hyperfotografie, in die zin dat het draait om wat er gebeurt als je de werkelijkheid terugbrengt naar een tweedimensionaal vlak. Een foto van een witte handdoek waarachter een model zich verstopt, wordt aan een witte muur een gat in de foto. Traptreden worden grafische lijnen. Twee modellen versmelten tot een. Opwaaiende rokken worden organische kleurvlakken. Het zijn alle mogelijkheden en beperkingen van het medium, zoals licht en kleur en vorm en compositie, die Sassen steeds opnieuw weet uit te vinden. Daarbij schuwt ze het plaatselijk inkleuren of verknippen van haar foto’s niet. Met een niet te stillen nieuwsgierigheid, waardoor het beeld een echtheid krijgt die haaks staat op de meeste glamour- en – dikwijls – voorspelbare modefotografie, die we zo vaak onder ogen krijgen.

Dat proces van onderzoeken en uitproberen is non-stop in het werk van Sassen aanwezig. Zelfs bij de editing van dit boek heeft ze haar eigen werk opnieuw behandeld. De foto op de omslag heeft ze omgekeerd, waardoor het naakte model zittend in het zand tot een sculptuur met sierlijke rondingen is verworden. Haar creëren stopt nooit. Een productiviteit en creativiteit die jaloersmakend is.

Het werk van Viviane Sassen is t/m 17 maart 2013 te zien in Huis Marseille in Amsterdam.

    • Sterre Sprengers