Bilawal Bhutto claimt leiderschap

Aanhangers van de Pakistaanse Volkspartij naast het mausoleum van oud-premier Benazir Bhutto in Garhi Khuda Bakhsh. Foto’s Reuters

De zoon van de vermoorde Pakistaanse oud-premier Benazir Bhutto heeft gisteren zijn eerste grote politieke toespraak gehouden. Voor een menigte van honderdduizenden aanhangers zei Bilawal Bhutto Zardari (24) dat hij zal voortbouwen op zijn moeders democratische nalatenschap. Ook beloofde hij de strijd aan te binden met islamitische extremisten.

De toespraak was zorgvuldig geregisseerd om Bilawal te presenteren als politieke erfgenaam van zijn populaire moeder en als toekomstig leider van Pakistan. Mijn moeder heeft „haar leven opgeofferd om de democratie te handhaven. Ik ben de erfgenaam van een martelaar”, zei Bilawal. „Bhutto is geen naam, het is een obsessie, een passie, een liefde. Je kunt onze voeten vastketenen aan de grond, maar we blijven lopen.”

Bhutto hield de toespraak bij het mausoleum van zijn moeder in de zuidelijke provincie Sindh. Honderden hoge partijfunctionarissen, onder wie de huidige president, zijn vader Asif Zardari, waren aanwezig om de dood van zijn moeder te herdenken. Zij kwam vijf jaar geleden om het leven bij een zelfmoordaanslag op een verkiezingsbijeenkomst. De toespraak werd live op de Pakistaanse televisie uitgezonden.

De familie Bhutto is een politieke dynastie met een bloedige geschiedenis. Grootvader Zulfikar Ali Bhutto is de oprichter van de regerende partij PPP. Hij was premier toen legerleider Zia-ul-Haq in 1977 een coup pleegde en werd later door hem opgehangen. „Als je een Bhutto doodt, zal er in ieder huis een Bhutto zijn”, zei Bilawal gisteren strijdbaar.

Bilawal werd na de dood van zijn moeder aangesteld als voorzitter van de PPP. Vanwege zijn jonge leeftijd werd zijn vader ook partijvoorzitter. Sindsdien heeft Bilawal zich nauwelijks met de Pakistaanse politiek bemoeid. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Oxford. „Bilawal heeft zijn studie afgerond, en de tijd is nu gekomen om zijn politieke training af te maken. Hij zal in Pakistan blijven onder het volk en zal van hen leren”, zei vader Zardari gisteren, arm en arm met zijn zoon.

Premier Raja Pervez Ashraf zei tegen de menigte dat de terugkeer van Bhutto „ een belangrijk keerpunt zal blijken te zijn voor de democratie en de politiek” van Pakistan. Bilawal kan pas op meedoen aan verkiezingen na zijn 25ste verjaardag, die valt in september volgend jaar. Enkele maanden eerder zijn parlementsverkiezingen gepland. (AP, Reuters, BBC)