Beste van het Web-awards: dit zijn de vijf mooiste filmpjes van 2012

Een screenshot uit Glowing Man, één van de mooiste filmpjes van 2012.

Wat vonden we de mooiste filmpjes die we in de afgelopen twaalf maanden tegenkwamen? De vader die zijn bij een fietsongeluk omgekomen zoon eert, de twee mannen die een zwemwedstrijdje houden, spookskiën in het donker? Deze kwamen door de strenge selectie - welke is jouw favoriet?

Uiteraard stond er ook veel nieuwsgerelateerd moois aan de rechterkant van onze site het afgelopen jaar: de overwinningsspeech van Obama bijvoorbeeld, of de gouden oefening van Epke Zonderland. Maar voor dit overzicht gingen we op zoek naar wat op zichzelf ontroerde, voor een glimlach zorgde, raakte. Zonder dat er een voorgeschiedenis bekend was.

Dit zijn de vijf mooiste filmpjes die in 2012 het Beste van het Web haalden, in chronologische volgorde. Je kunt in de reacties achterlaten welke jouw favoriet is. Onder degenen die dat doen, wordt een van deze dvd-boxen verloot.

Een spookachtige afdaling in de Alpen

Het geldt eigenlijk voor elke video in dit lijstje, maar ook hier nog maar eens de tip om op fullscreen te bekijken. We zien het Alpengebied in het zuidoosten van Frankrijk - of eigenlijk niet. Het is donker. Wat we zien, is hoe iemand daar met een lichtgevend pak doorheen skiet. Dat betoverende beeld, de slow motion en de muziek zijn bij elkaar opgeteld een prachtig geheel. Filmmaker David Sutton was verantwoordelijk voor deze Glowing Man.

Van 17 februari:

Een naschrift: veel van de filmpjes die we tegenkomen op internet en die te typeren zijn als ‘mooi’, ‘esthetisch’, vergeten vervolgens origineel te zijn. De timelapse is nog steeds een prachtig instrument (dit is een van onze favorieten uit 2012), maar het concept hebben we nu wel gezien. De lichtgevende skiër was daarentegen weer eens verfrissend origineel.

De twee mannen die elk jaar een wedstrijd zwemmen

Vertederend en bij elke kijkbeurt weer een stukje leuker dan de vorige keer. Dat is Two Laps van Top Gear-regisseur Owen Trevor, die deze korte film schreef en regisseerde.

Val en Pete zijn twee zwemmers op leeftijd, maar nog fanatiek als geen ander. Eens per jaar doen ze een wedstrijdje. Val won aanvankelijk steeds, totdat Pete, de kleinere van de twee, begon vals te spelen. Een goed geslaagde mix van esthetiek en humor, die wel wat doet denken aan de films van Wes Anderson (en in het speciaal The Life Aquatic).

Van 19 februari:

Zo herdenkt een vader zijn omgekomen zoon

Boy is een korte film van scriptschrijver Prasanna Puwanarajah, geïnspireerd door de Spelen van Londen die er toen aan zaten te komen. En Boy is de persoonlijke favoriet van ondergetekende. We zien een vader die zijn zoon, een wielrenner, is kwijtgeraakt aan een verkeersongeluk. Nu staan zijn dagen in het teken van nagedachtenis, en hoe die vorm te geven. Want ergens moet er nog iets zijn dat zin heeft.

Geweldig gecast met Timothy Spall (onder andere Vanilla Sky) in de hoofdrol, tot tranen toe ontroerend, op het randje van sentimenteel maar nergens erover. En dat alles zonder ook maar één gesproken woord.

Van 20 april:

Twaalf jaar Lotte in minder dan drie minuten

Het zal zonder twijfel het filmpje zijn die het langst kostte om te maken: de Nederlandse vader die gedurende de eerste twaalf levensjaren van zijn dochter Lotte regelmatig filmde. Dit jaar zette hij het achter elkaar en werd het een twee minuten en vijfenveertig seconden durende compilatie waarin we haar zien opgroeien. Lachend, pratend, huilend, met haar, zonder haar, twee staartjes. Geen tanden, melktandjes, een fietsenrek.

Het filmpje werd in acht maanden tijd 6,4 miljoen keer bekeken en ging de hele wereld over. Lotte haalde CNN, Buzzfeed en de Japanse televisie. En ook van Lottes broertje Vince maakte vader (en filmmaker) Frans Hofmeester zo’n filmpje.

Van 24 april:

Dit is trouwens van de vijf genomineerden ook het filmpje waarvan het artikel op nrc.nl het meest gedeeld werd via Twitter en Facebook.

Vader en vierjarige zoon sturen speelgoedtreintje op ruimtereis

Het vierjarige zoontje van de Amerikaan Ron Fugelseth is al jaren dol op zijn speelgoedtreintje. Dit jaar moest het jongetje zijn lievelingsspeelgoed even missen, want vader had een erg goed idee: met een weerballon, een HD-camera en een toestel met GPS werd het treintje de ruimte in gestuurd. De beelden van het treintje dat hoog boven onze aarde zweeft, werden een hit op YouTube (en op nrc.nl).

Het valt je misschien op dat het treintje af en toe met zijn ogen rolt; dat heeft vader later in Photoshop gedaan. “Ik wilde hem tot leven brengen en stel me voor dat mijn zoontje hem op deze manier ziet”, zei hij.

Van 26 september:

Wat vind jij het mooiste filmpje van 2012? Je kunt je favoriet in de reacties noemen. Onder degenen die dat doen, wordt een van deze vijf dvd-boxen verloot.

    • Peter Zantingh