Als het aan de wetenschap ligt, gaan we wormen eten

Wie op een klimaatvriendelijke manier aan dierlijke eiwitten wil komen kan het best meelwormen eten, zo blijkt uit onderzoek.

Amsterdam. Het eten van meelwormkroketten is veel beter voor het klimaat dan de consumptie van kipfilet, varkensrollade of biefstuk. Dat volgt uit onderzoek van twee Wageningse wetenschappers, dat eind vorige week in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE is gepubliceerd.

Aanleiding voor het onderzoek is het groeiende klimaatprobleem. De uitstoot van broeikasgassen komt nu voor 18 procent op naam van de landbouw. De ontbossing die nodig is voor de aanleg van weiden en akkers is daarbij de belangrijkste factor. Zeventig procent van de landbouwgrond wereldwijd is in gebruik voor veeteelt. In de toekomst zal de vraag naar dierlijke eiwitten naar verwachting sterk stijgen door de groei van de wereldbevolking en de welvaart. Om het landbeslag te beperken zijn alternatieven nodig voor vlees.

De onderzoekers berekenden de minst milieubelastende manier om dierlijke eiwitten te maken. Ze vergeleken het fokken en mesten van kippen, varkens en runderen met de productie van twee soorten wormen, de meelworm en de morioworm. De wormen blijken twee keer (vergeleken met kippen) tot 14 keer (runderen) minder ruimte in beslag te nemen. Ook stoten ze twee tot twaalf keer minder broeikasgassen uit.

Naar verwachting komen volgend jaar de eerste snacks op basis van wormen op de markt: meelwormnuggets en buffalowormkroket. nrc