Afghaanse politie arresteert ontvoerder Nederlander

In Kunduz is een Afghaan gearresteerd die er van verdacht wordt in 2010 de Nederlandse hulpverlener Peter Oosterhuis te hebben ontvoerd. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan persbureau Novum.

De Afghaan zou leiding hebben gegeven aan de ontvoering van Oosterhuis, die werkte voor de christelijke hulporganisatie Streams. Oosterhuis en zijn chauffeur werden op 25 oktober 2010 met hun auto tegengehouden door een groep gewapende mannen en gekidnapt. Uiteindelijk werden ze 29 dagen vastgehouden. De ontvoerder eisten losgeld, maar dat is volgens Streams en het ministerie van Buitenlandse Zaken nooit betaald. De ontvoerder brachten Oosterhuis en zijn chauffeur meermalen naar een andere plek, mogelijk uit angst dat hun gevangenen met geweld zouden worden bevrijd. De vrijlating is uiteindelijk geweldloos verlopen.

Na afloop verklaarde Oosterhuis dat hij tijdens de ontvoering werd mishandeld. Ook dreigden de ontvoerders hem te vermoorden.

De arrestatie van de verdachte vond plaats in het district Khanabad in de provincie Kunduz. De aanhouding werd geleid en uitgevoerd door Afghaanse politie-eenheden.

    • Lex Boon