2013 bestaat niet

Aan het einde van 2011 werd – net als nu – de economische apocalyps voorspeld. Het Centraal Planbureau voorzag niets dan ellende, beursgoeroes zagen een diepe afgrond, het Centraal Bureau voor de Statistiek had de mening van consumenten en bedrijven gepeild: in 2012 zou de crisis dieper dan ooit worden.

Ik voorspelde daarom een stijging van de beurs. Lees het maar na, in mijn column van 23 december 2011. En inderdaad, de Nederlandse AEX steeg ongeveer 10 procent in 2012. Buitenlandse beurzen verging het nog beter.

Stel, je ontvangt op een dag een brief. In die brief staat dat het aandeel Heineken de komende week zeker zal stijgen. Je legt het epistel ongetwijfeld bij het oud papier. Maar een week later ligt er weer een brief in de bus. Met de mededeling dat Heineken inderdaad de vorige week in waarde is toegenomen. Je checkt het op internet en het klopt: 5 procent erbij. Toeval?

In dezelfde brief zit weer een voorspelling. Nu dat het aandeel Unilever zal dalen. Je legt het maar weer terzijde. Maar een week later blijkt de voorspelling opnieuw uitgekomen: Unilever zakte op de beurs door een winstwaarschuwing. En diezelfde dag valt opnieuw een voorspelling in de bus. Nu gaat het om Shell: een stijging. Een week later blijkt de voorspeller wederom gelijk te hebben.

Je besluit de brieven in de gaten te houden. Je vraagt je buren of zij ook zo’n brief hebben gekregen. Ja, zij ook. En het houdt hen ook bezig. Nieuwsgierig wacht je op de volgende brief. En als elke week valt hij in de bus met een nieuwe voorspelling: Elsevier gaat stijgen. Je volgt de koers van het aandeel nauwlettend op internet. Eerst is er nog een daling. Maar dan stijgt het plots fors door een tegenvaller bij de concurrent. Aan het einde van de week blijkt de geheimzinnige voorspeller het opnieuw bij het juiste eind te hebben.

Dit gaat zo zeven weken door. Iedere keer een voorspelling, iedere keer komt hij uit. Wat weet deze goeroe wat jij niet weet? Bij de laatste brief zit een inschrijfformulier. Voor slechts 1.000 euro per jaar ontvang je voortaan iedere week zo’n brief. Doe je mee? Aantrekkelijk voorstel toch? Voortaan moeiteloos de beurs voorspellen. Miljoenen liggen in het verschiet.

Snap de truc en laat je niet foppen door de mannen met hun glazen bol. Niemand kan de toekomst voorspellen. 2013 bestaat niet. Nu nog niet in ieder geval. Wie wil weten wat hem in het nieuwe jaar te wachten staat, moet het gewoon helemaal meemaken. Zelf. Zonder garanties. Zonder voorkennis.

Veel plezier allemaal!