Strijd Argentijnse schuld

In een Amerikaanse rechtbank wordt vandaag een belangrijke slag geleverd in de al maanden durende juridische strijd tussen Argentinië en enkele Amerikaanse schuldeisers.

Investeringsfondsen, waaronder Elliott Management van de New Yorkse zakenman Paul Singer, eisen dat de regering in Buenos Aires oude schulden aan hen aflost, ter hoogte van ongeveer één miljard euro.

Advocaten van president Christina Fernandéz Kirchner zullen vandaag in de rechtbank uitleggen waarom dat geen goed idee is. De strijd is een erfenis van het bankroet dat Argentinië eind 2001 onderging. In 2005 en 2010 besloot Argentinië eenzijdig om resterende schulden van dat faillissement te verminderen. Verreweg de meeste buitenlandse schuldeisers legden zich daarbij neer, maar onder andere Elliott Management niet.

De populistische president Kirchner, die ook ruzie heeft met het IMF, spreekt over „aasgierfondsen”. Als ze hun zin krijgen komt de hele schuldsanering van de laatste jaren in gevaar, omdat anderen dan ook naar de rechter kunnen stappen. Daarmee dreigen voor Argentinië grote financiële problemen. Kirchner wordt geconfronteerd met groeiende onrust onder de bevolking.