Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Zzp’ers bouw dupe machtsstrijd bonden

Vakcentrale FNV zet verzekeraars Menzis en Azivo onder druk het collectieve contract met leden van de ‘dissidente’ bond ZBo op te zeggen.

Duizenden zelfstandige bouwvakkers dreigen per januari volgend jaar hun collectieve ziektekostenverzekering kwijt te raken. Dat is het gevolg van een machtsconflict tussen hun bond, FNV Zelfstandigen Bouw (ZBo) en de vakcentrale FNV.

ZBo wil zich afscheiden van de vakcentrale en heeft per eind dit jaar het lidmaatschap ervan opgezegd. De FNV heeft volgens de ZBo als represaille verzekeringsmaatschappijen Menzis en Azivo opdracht gegeven om de afgelopen voorjaar afgesloten collectieve ziektekostenverzekering voor aangesloten leden met onmiddellijke ingang stop te zetten.

Volgens ZBo-voorzitter Charles Verhoef is die opzegging onrechtmatig. Menzis en Azivo hebben met 15 individuele bonden een collectief contract afgesloten voor de komende twee jaar. Lidmaatschap van de FNV was daarbij geen vereiste. Volgens Verhoef heeft de FNV de twee ziektekostenverzekeraars onder druk gezet om individuele leden aan te sporen hun lidmaatschap van ZBo om te ruilen voor een bij de FNV aangesloten bond. „Twee verzekeraars laten zich door de FNV onder druk zetten om een kleine vakbond leden te ontnemen”, aldus Verhoef.

Voor de Amsterdamse rechtbank dient vandaag een door ZBo aangespannen kort geding tegen de twee verzekeringsmaatschappijen om te voorkomen dat meer dan 3.000 zelfstandige bouwvakkers en hun gezinsleden op het laatste moment, voordat verzekerden kunnen overstappen naar een goedkopere verzekeraar, hun voordelige collectieve premie kwijtraken. De FNV-bonden leveren gezamenlijk 230.000 leden aan de twee verzekeraars, ZBo 3.225 leden.

FNV Zelfstandigen Bouw (10.000 leden) is, met seniorenbond ANBO (180.000 leden) een van de twee bonden die eind dit jaar uit de vakcentrale FNV (1,3 miljoen leden) stapten, uit onvrede over de koers van de nieuwe vakbeweging in oprichting onder leiding van interim-voorzitter Ton Heerts. De boedelscheiding tussen ANBO en de FNV verloopt zonder noemenswaardige conflicten. Maar die tussen de FNV en ZBo niet. ZBo, een afscheiding van FNV Bouw, claimt 1,5 miljoen euro van het eigen vermogen van de FNV (in totaal 141 miljoen euro) en betaalt daarom sinds het besluit, afgelopen juni, om niet verder te gaan binnen FNV-verband, geen contributie meer (150.000 euro per jaar). Volgens Verhoef heeft zijn bond inmiddels een sommatie gekregen om die contributie wel te betalen. „Binnen zeven dagen, anders krijgen we een deurwaarder op de stoep.”

De afsplitsing van ZBo leek in eerste instantie geen consequenties te hebben, zo blijkt uit de processtukken. De twee verzekeringsmaatschappijen hadden een collectief contract met de vijftien bonden, zonder de voorwaarde dat die moesten zijn aangesloten bij de FNV. Beide verzekeraars wisten sinds juni ook dat ZBo zich zou afsplitsen. Pas afgelopen oktober liet Menzis weten onder druk te staan van de FNV om geen zaken meer te doen met de dissidente bond.