Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Zondagse sessie Congres om fiscal cliff te voorkomen

Afgevaardigde Steny Hoyer van de Democraten vandaag in Washington terwijl hij de Republikeinen oproept het reces op te schorten en verder te onderhandelen over een oplossing. Foto AP / Evan Vucci

Om in extremis tot een akkoord te komen en de fiscal cliff te vermijden komt het Huis van Afgevaardigden zondag bijeen. Dat is een dag voor het verstrijken van de deadline die de VS nog scheidt van de begrotingsafgrond.

Volgens Reuters worden de leden van het Huis teruggeroepen van reces dat vorige week inging vanwege de feestdagen. Barack Obama brak eerder al zijn vakantie in Hawaï af vanwege de inmiddels veelbesproken fiscal cliff. Hij moet met het Congres overeenstemming bereiken over een alternatief voor de plannen die anders op 1 januari in werking gaan.

Republikeinen houden mogelijk tot 2 januari vol

Democraten en Republikeinen hebben tot dan de tijd om een afspraak te maken over het verkleinen van de staatsschuld. Komen die afspraken er niet, dan treedt automatisch een serie harde bezuinigingen en belastingverhogingen ter hoogte van mogelijk 600 miljard dollar in werking – de gevreesde ‘fiscal cliff’.

Republikeinse leiders in het Congres zouden de andere leden van het Huis wel eens tot 2 januari aan de slag kunnen houden, meldt Reuters. Dat is de laatste dag van het huidige Congres. Op 3 januari treedt het Huis aan in nieuwe samenstelling, waarin de Republikeinen een deel van hun meerderheid kwijtraken.

Tot nu toe vond het Witte Huis de voorstellen van de Republikeinen telkens te min. Obama wil onder meer zien dat de rijken meer belasting gaan betalen, maar de Republikeinen leggen naar zijn zin de inkomensgrens niet laag genoeg. Een laatste voorstel had te weinig steun binnen de eigen partij. Komt er geen akkoord, dan raakt Amerika waarschijnlijk weer in recessie.