Welke buren hebben een vuurwapen? Ophef in VS om naming and shaming

Screenshot van de wapenkaart rond New York zoals gepubliceerd in The Journal News.
Screenshot van de wapenkaart rond New York zoals gepubliceerd in The Journal News.

In mei benaderde Richard V. Wilson in Katonad, New York een buurtgenote op straat. Hij schoot haar door het achterhoofd. De 77-jarige man bleek thuis een lading wapens te hebben, zijn buren wisten van niets. Naar aanleiding van dit soort incidenten werd dit weekend een kaart gepubliceerd. Inwoners van twee gemeentes in de staat New York kunnen nu de wapenvergunningen in hun buurt natrekken op een kaart die is gemaakt door The Journal News, een lokale krant.

De interactieve kaart is te bekijken op www.lohud.com. Hij is bedekt met stipjes en als je op een stip klikt, staan daar naam en adres van de eigenaar van de wapenvergunning. Dat betekent niet per definitie dat diegene een wapen heeft, maar alleen dat de persoon er toestemming voor heeft.

Belachelijk dat je hier zo makkelijk aan wapens kunt komen, vindt een buurman van Wilson. Als hij het had geweten, was hij nooit in de buurt gaan wonen, zegt hij in het begeleidende artikel. De kaart moet voor mensen als hem een uitkomst gaan bieden.

1 op 23 volwassenen heeft een vergunning

Eén op de 23 volwassenen in het gebied heeft een wapenvergunning. Dat zijn rond de 44 duizend mensen. Het is niet bekend hoeveel wapens ze daadwerkelijk bezitten. Jachtgeweren en buksen zijn niet meegerekend, want daarvoor is geen vergunning nodig.

The Journal News kwam aan de informatie door voor de gemeentes Westchester en Rockland de namen en adressen van alle wapenvergunningshouders op te vragen. Die informatie is volgens de wet openbaar. Toegang tot de types wapens en specifieke vergunningen die waren uitgegeven, kreeg de journalist niet.

De journalist die het stuk schreef, vroeg de informatie onder andere op naar aanleiding van de schietpartij van 14 december op een basisschool in Newtown, waarbij een man zijn moeder, twintig kinderen en nog zes volwassenen doodde. De moeder had een vergunning voor alle wapens waarmee de man zijn daden beging.

De kaart is ondertussen al meer dan 35.000 keer gedeeld op Facebook en andere sociale media.

Gegevens journalist in reacties ook online gezet

Niet iedereen is er blij mee. De publicatie van de namen en adressen zorgt voor ophef in de Verenigde Staten, met name op internet. In de meeste commentaren wordt de publicatie bekritiseerd. Er zijn reacties te lezen als:

“Does anyone understand that anti-gun laws do not work? The killer in Newtown was below the age minimum to legally carry guns. He used them in gun free zone. He stole the guns from his mother. That would be THREE laws he broke. How would more gun laws prevent another tragedy? What is more dangerous than guns?”

Twitter avatar UntiLimInCharge Rebel Leader #LoHudOpinion Idiots publish address of NY gun holders… http://t.co/ojHCl8pD Can we now publish all your editors’ addresses? #tcot #tlot
Twitter avatar AmericnElephant American Elephant I hope a website with lots of traffic will publish names/addresses of everyone who works @LoHudOpinion, and that they have NO GUNS. #tcot

“Maybe we should stop looking at gun control and start looking at press control. Clearly “journalism” in this country is getting out of hand and can put peoples’ lives in danger.”

“The newspaper’s decision to link to the database is highly Orwellian. The implications are mind-boggling. It’s as if gun owners are sex offenders (and) to own a handgun risks exposure as if one is a sex offender. It’s, in my mind, crazy.”

Door de informatie zouden criminelen kunnen zien bij wie ze wapens kunnen stelen of mensen die geen wapen hebben zouden juist makkelijker slachtoffer worden van inbrekers. Klagers protesteerden tegen het in het geding brengen van hun veiligheid en het schenden van de privacy. Sommigen plaatsten adres en telefoonnummer van de journalist die het stuk schreef en van andere verslaggevers bij de krant online, en noemden de publicatie illegaal. De krant werd ook bedreigd.

Krant blijft achter project staan: ‘Het werk van journalisten is vaak niet populair’

Toch blijft The Journal News achter het project staan. Op de Facebook van de krant zegt voorzitter en uitgever Janet Hasson van de Journal News Media Group over de beslissing:

“Het werk van journalisten is vaak niet populair. Een van onze rollen is om vrij toegankelijke informatie over actuele onderwerpen te publiceren, zelfs als die niet populair is. We wisten dat de publicatie van de database (evenals het begeleidende artikel) controversieel zou zijn, maar we vonden het belangrijk om informatie over wapenvergunningen in onze regio te delen, na de schietpartij in Newtown.”

De krant benadrukt dat de informatie legaal en openbaar toegankelijk was. Volgens de krant moeten mensen de mogelijkheid hebben om te weten welke buren een wapen bezitten. Grote kans dat de kaart er vooral toe leidt dat juist meer mensen een wapen nemen, staat vandaag in NRC Handelsblad:

“Na iedere schietpartij in de Verenigde Staten stijgen de wapenverkopen, zoals laatst na het bloedbad op een basisschool in Newtown. Inmiddels telt Amerika bijna net zoveel wapens als inwoners.”