Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

Waterpeil van Rijn bij Lobith stijgt tot boven de 14 meter

Ondergelopen Waalkade in Tiel. de hoge waterstand zorgde de afgelopen dagen op verschillende plaatsen voor overlast. Foto ANP / Koen van Weel
Ondergelopen Waalkade in Tiel. de hoge waterstand zorgde de afgelopen dagen op verschillende plaatsen voor overlast. Foto ANP / Koen van Weel Ondergelopen Waalkade in Tiel. de hoge waterstand zorgde de afgelopen dagen op verschillende plaatsen voor overlast. Foto ANP / Koen van Weel

De Rijn bij Lobith heeft vanmorgen een stand van 14,02 meter boven NAP bereikt. De verwachting is dat het waterpeil daar morgen tot 14,40 meter stijgt, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Ondanks de overlast, met name rond de Waal, verwacht Rijkswaterstaat geen grote problemen als gevolg van het hoge water.

Ook de Maas heeft een hogere waterstand dan normaal door de vele regen die de de afgelopen tijd is gevallen. Het hoogste punt op de rivier werd op 24 december bereikt. Smeltwater van smeltende sneeuw versterkt het hoogwater. Op de Maas heeft Rijkswaterstaat daarom nu twee stuwen geopend, Belfeld en Roermond, om het water sneller af te voeren. De verwachting is dat rond 28 december de afvoer gaat stijgen naar 1300 - 1400 m3/seconde (kijk hier overigens voor de actuele stroomsnelheid).

Rijn reageert langzamer dan de Maas

De Maas is een snel reagerende rivier, sterk afhankelijk van de hoeveelheid neerslag en smeltwater in het bovenstroomse deel van de Maas in de Belgische Ardennen en Noord-Frankrijk. Neerslag in de Ardennen bereikt Nederland binnen enkele uren. Als er in het stroomgebied van de Rijn neerslag valt en als gevolg van stijgende temperaturen sneeuw smelt, neemt ook de afvoer van de Rijn toe. De Rijn reageert echter veel langzamer dan de Maas. Vorig jaar zorgde het hoge waterpeil van de Maas en de Roer voor veel overlast.

Of het waterpeil in de Rijn na vrijdag nog verder stijgt, kan de woordvoerder niet vertellen, zegt ze tegen Novum:

“Dat is onder meer afhankelijk van de hoeveelheid neerslag in het stroomgebied. Welke gevolgen dat heeft voor de waterstand is nu nog niet te zeggen.”

Om in te springen op het hoge waterpeil hebben ook waterschappen op verschillende plaatsen in Nederland langs de Rijn, Maas, IJssel en Lek maatregelen genomen. In Driel, Amerongen en Hagestein zijn ook stuwen opengezet om overtollig water af te voeren.

Tussen Olst en het buurtschap Fortmond (Overijssel) wordt vanmiddag het pontje ingezet in verband met het overstromen van de toegangsweg tot Fortmond. Foto Carel Janssen

Tussen Olst en het buurtschap Fortmond (Overijssel) wordt vanmiddag het pontje ingezet in verband met het overstromen van de toegangsweg tot Fortmond. Foto Carel JanssenTussen Olst en het buurtschap Fortmond (Overijssel) wordt vanmiddag het pontje ingezet in verband met het overstromen van de toegangsweg tot Fortmond. Foto Carel Janssen

Maandag werd in Friesland het Woudagemaal ingezet tegen het hoge water. Vrijdag is het monumentale stoomgemaal voorlopig voor het laatst in bedrijf.