Wat nou koud?

Children pour cold water on themselves during daily exercises at a kindergarten, in air temperatures of minus 25 degrees Celsius (minus 13 degrees Farenheit) in Barnaul, the capital of the Altai region, December 26, 2012. REUTERS/Andrei Kasprishin (RUSSIA - Tags: ENVIRONMENT EDUCATION) REUTERS

Alsof het hartje zomer is: vrolijk emmertjes water over je heen gooien, in je zwemkleding. Deze kinderen uit de Russische stad Barnaul, in de deelrepubliek Kraj Altaj, spelen op een plein bij een kleuterschool, bij 25 graden vorst.

Terwijl het in Nederland één van de warmste Eerste Kerstdagen ooit was, werden delen van Rusland geteisterd door de ergste decemberkou in vijftig jaar. In Novosibirsk – in het midden van Rusland, in Siberië – werd min 40 graden gemeten. In andere delen van Siberië maar liefst min 50. In sommige delen werd de noodtoestand afgekondigd. Persbureau Interfax meldde gisteren dat ten minste 128 mensen zijn omgekomen door de koude winter in Rusland. Ongeveer 900 mensen zijn behandeld in het ziekenhuis.

De kou is de grootste vijand van iedere Rus. Bij dit soort temperaturen is het in Rusland zaak dat je vooral geen brugleuning aanraakt, omdat je er in een handomdraai aan vastvriest. Voor de armen, de daklozen en de bejaarden is de kou het meest genadeloos. Daklozen worden in de Russische winter nog meer verketterd dan anders. Het zomerse medelijden met hen wordt ’s winters bruut terzijde geschoven.

Maar voor een gewone Rus is er bij een paar graden onder nul niets dramatisch aan de hand. Morgen wordt het in Barnaul weer extreem koud: ruim dertig graden onder nul. Grote kans dat de kinderen op deze foto dan weer vrolijk buiten spelen in de sneeuw.