Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Wandelen met de snelheid van het licht

Wat zie je als je rondvliegt met bijna de snelheid van het licht? Aan het MIT is een game ontwikkeld waarmee je dat kunt ervaren: A Slower Speed of Light.

Het Game Lab van het MIT heeft ervoor gekozen in een aardse omgeving de lichtsnelheid te verlagen. In een 3D-omgeving moet je bollen verzamelen. Er zijn honderd bollen en met iedere bol die je vindt, wordt de lichtsnelheid een stapje verlaagd. Op die manier worden de relativistische effecten steeds sterker.

Het meest opvallende gevolg is de roodverschuiving. Door het doppler-effect (dat we kennen van het geluid van een voorbijrijdende ambulance) worden alle kleuren in de bewegingsrichting blauwer. Als je achteromkijkt, of achterwaarts loopt, wordt alles roder. Ook wordt alles helderder in de bewegingsrichting, omdat je per seconde meer licht tegenkomt dan wanneer je stilstaat. Een subtieler effect is dat je blikveld lijkt uit te zoomen als je snelheid toeneemt. Als je snelheid de lichtsnelheid benadert, zal licht dat van opzij komt immers schuin van voren lijken te komen. Precies zoals wind dat doet als je fietst.

Je kunt de game hier downloaden. Het MIT waarschuwt voor mogelijke misselijkheid. Na afloop, na het bord The End (druk zo nodig op Esc) volgt nog uitleg.