Voor wie weer honger heeft

Wie de moeite heeft genomen om aan dit stukje te beginnen heeft de feestdagen overleefd en heeft het kerstmaal klaarblijkelijk in zoverre verteerd dat er alweer aan eten gedacht kan worden. Goede zaak, want laten we ook deze laatste week van het jaar nog even van het eten genieten.

Op Twitter wist iemand het laatst in ieder geval heel treffend te verwoorden: je wordt niet dik tussen Kerst en Oud en Nieuw, maar tussen Oud en Nieuw en Kerst. De balansdag kunnen we dus beter voor in het nieuwe jaar bewaren.

Voor deze day after geef ik daarom het uiterst voedzame en calorierijke recept voor een zelfgemaakte lintpasta met pompoen en lekker veel kaas en olijfolie. En wie de afgelopen dagen al genoeg in de keuken heeft gestaan en daarom niet meer de energie op kan brengen om er heel veel moeite in te steken: neem lekker kant en klare pasta.

Hak de pompoen in stukken en verwijder de pitten. Snijd de ui in stukjes en hak de knoflook fijn. Verhit een scheut olijfolie in een grote pan met dikke bodem en bak hier kort de ui, pompoen en knoflook in. Zet het vuur laag en laat met de deksel op de pan een kwartiertje staan.

Doe intussen het pastameel in een grote kom of maak een hoopje op een brandschoon aanrechtblad. Maak met je vingers een kuiltje in het meel en breek er de eieren in. Gebruik een vork om het meel voorzichtig met de eieren te mengen en kneed vervolgens met de hand tot een mooi soepel deeg. Vorm hier vier balletjes van en rol deze met de deegroller uit tot een mooie lap. Haal deze lappen één voor één door een steeds kleinere stand op de pastamachine tot het deeg dun genoeg is. Snijd de pasta vervolgens met het snijgedeelte voor tagliatelle in linten en kook de pasta in ruim water in een paar minuutjes beetgaar.

Ga nu weer verder met de pompoen. Snijd de tomaten in blokjes en doe bij de pompoen. Schep alles een paar keer door elkaar en laat nog vijf minuten staan.

Zet vervolgens de staafmixer in de pan en pureer de pompoen en tomaat. Roer nog een paar drupjes olijfolie, de ricotta en de Parmezaanse kaas (bewaar een klein beetje voor de garnering) door de saus en breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Giet de tagliatelle af, schep de verse pasta door de pompoensaus en verdeel over vier diepe borden. Garneer met het laatste beetje Parmezaanse kaas.

    • Stéphanie Versteeg