Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

‘Voetbalcompetities Sovjet-Unie fuseren’

Een gezamenlijke voetbalcompetitie in de belangrijkste landen van de voormalige Sovjet-Unie ligt in het verschiet. In Rusland is gisteren een organisatiecomité opgericht dat moet gaan werken aan een overkoepelende liga in Rusland, Oekraïne, Kazachstan, Wit-Rusland en Armenië. Deze voetbalcompetitie in vijf van de vijftien republieken, die die Sovjet-Unie tot 1991 kende, zou in 2014/2015 kunnen beginnen.

Het idee om de competities te fuseren, komt uit de koker van topman Aleksej Miller van staatsgasbedrijf Gazprom. De competitie in de twee belangrijkste voetballanden uit de voormalige Sovjet-Unie draait vooral op de inbreng van spelers uit Zuid-Amerika, Afrika en Europa. De eigen kweek is kwalitatief niet hoogstaand genoeg om internationaal duurzaam mee te kunnen spelen.

Het fusieplan leidt tot machtsstrijd en belangentegenstellingen onder Russische notabelen. De voorzitters van CSKA Moskou, de oude Sovjetlegerclub, en Sjachtar Donetsk in Oekraïne staan achter het idee. Maar minister Vitalij Moetko van Sport noemde het een „verkeerde doelstelling”. Ex-voorzitter Andrej Tsjervitsjenko van Spartak Moskou, de grootste club van Rusland, zei het zich niet te kunnen voorstellen dat Oekraïense clubs zich onderwerpen aan de Russische dominantie en de immense reistijden. „In België en Nederland, waar reizen maar een paar uur kost, wordt slechts gedacht aan een experiment”, zei hij.

Het organisatiecomité dat nu is belast met de uitwerking staat onder leiding van president/trainer Valerij Gazzajev van Alanija Vladikavkaz. De raad van toezicht wordt gevormd door de baas van de Russische Premjer Liga en de voorzitters van Zenit Sint Petersburg, CSKA en Anzhi Makhachkala, de club uit Dagestan die wordt gecoacht door Guus Hiddink.