Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Vestia wil van Staal uitleg over 6 ton aan creditcarduitgaven

Kantoor van Vestia in Den Haag. Foto ANP / Lex van Lieshout
Kantoor van Vestia in Den Haag. Foto ANP / Lex van Lieshout Kantoor van Vestia in Den Haag. Foto ANP / Lex van Lieshout

Oud-directeur Erik Staal van de noodlijdende woningcorporatie Vestia heeft voor ongeveer 600.000 euro aan niet onderbouwde creditcarduitgaven gedaan. Het gaat onder meer om auto-, reis en representatiekosten, veelal in het buitenland, die Staal in een periode van ongeveer acht jaar heeft gemaakt.

Dat zegt Staals opvolger, interim-directeur Gerard Erents, vandaag in een interview in NRC Handelsblad. “Mogelijk zitten er wel zakelijke uitgaven bij, maar dan moet het wel gespecificeerd worden”, zegt Erents. Het nieuwe bestuur van Vestia heeft Staal enkele keren gevraagd een “zakelijke onderbouwing” te geven.

“Als dat niet gebeurt, moet hij ze zelf dan maar betalen.”

Justitieel onderzoek naar speculatie rentecontracten

Erik Staal moest in februari van dit jaar aftreden als enig directeur van Vestia toen bleek dat de woningbouwcorporatie in grote financiële problemen verkeerde. Die problemen zijn veroorzaakt door complexe financiële producten (derivaten) waarmee werd gespeculeerd op een stijging van de rente. Omdat de rente niet steeg maar daalde, was de financiële schade voor Vestia uiteindelijk 2 miljard euro en moest de corporatie worden gered. De speculatie met rentecontracten is onderwerp van een justitieel onderzoek.

Daarnaast is Vestia een juridische procedure begonnen om de 3,5 miljoen euro pensioengeld terug te vorderen die Staal bij zijn gedwongen vertrek afgelopen februari heeft gekregen. Deze 3,5 miljoen euro betrof een bruto uitkering, waarvan ongeveer 1,5 miljoen euro direct aan de Belastingdienst is uitgekeerd.

Niet bekend dat Staal mede-eigenaar was

Naast de creditcarduitgaven van Staal, doet Vestia ook onderzoek naar bouwbedrijven en enkele bv’s waarvan Staal mede-aandeelhouder was. Deze bedrijven hebben werkzaamheden verricht voor Vestia. De raad van commissarissen wist niet dat Staal mede-eigenaar was van deze bedrijven, zegt Erents. “Als het heel zuiver was geweest, had dat bij de raad van commissarissen bekend moeten zijn. En dat was het niet.”

De advocaat van Staal, Jurjen Lemstra, stelt dat zijn cliënt niet betrokken was bij de dagelijkse leiding van deze bedrijven en dat er geen sprake was van “onoorbare handelingen”. Van de speculatie met derivaten, die Vestia op de rand van een faillissement hebben gebracht, wist Staal wel alles af, zegt Erents.

“Hij heeft zelf alle contracten getekend. Erik Staal is een heel slimme man. Niet iemand tegen wie je zegt: je mag bij dat kruisje tekenen.”

‘Dit is stemmingmakerij’

Via zijn advocaat reageert Staal voor het eerst inhoudelijk op beschuldigingen sinds het begin van de Vestia-affaire. Volgens de advocaat geeft Erents “bewust een verkeerde voorstelling van zaken” en is er sprake van “stemmingmakerij”.

Staal zegt medio december “alle medewerking” te hebben toegezegd voor de onderbouwing van zijn “(zakelijke) creditcarduitgaven”. “Een aantal grote zakelijke buitenlandse uitgaven heeft de heer Staal op eigen initiatief reeds dit najaar toegelicht”, aldus zijn advocaat Lemstra.

Lees het volledige interview met interim-directeur Gerard Erents vandaag in NRC Handelsblad (digitale editie hier).